Az Emmi "kormányellenes kampányakciónak" nevezte a mai pedagógussztrájkot

Tanártüntetés, sztrájk, pedagógusok
Fotó: Nagy Béla Ádám/Alfahír

Közleményt adott ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a szerdai pedagógussztrák kapcsán.  Mint arról mi is beszámoltunk, március 16-án a két legnagyobb pedagógus szakszervezet határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg. 

Azt írták, a tárca köszönetét fejezi ki, hogy a pedagógusok mintegy 87 százaléka felvette a munkát és nem vett részt a szakszervezetek „kormányellenes kampányakciójában.

"Egészen hihetetlen, hogy 10 ezer diák tüntetett értünk a Kossuth téren"

„Egészen hihetetlen, hogy mintegy 10 ezer diák tüntetett értünk a Kossuth téren. Ezért érdemes tanítani" - mondta lapunknak egy pedagógushallgató délután az Akadémia utcában, ahol a pedagógushallgatók tartottak tüntetést. Mint ismert, március 16-án a két legnagyobb pedagógus szakszervezet határozatlan idejű sztrájkot hirdetett meg.

Közölték azt is:

„a mai 13 százalékos részvételi arány elmarad még a januári jogszerűtlen sztrájkban résztvevők 17 százalékos arányától is.”

Hozzátették, „a kormány továbbra is arra kéri a szakszervezeteket, hogy ahogyan a háborúra való tekintettel a mozdonyvezetők is visszaléptek a sztrájktól, úgy arra kérjük a pedagógusokat, ők is fontolják meg a sztrájk felfüggesztését.”

Gulyás Gergely szerint is jogosak a tanárok követelései, de most "nem a sztrájknak van itt az ideje"

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig azt közölte: A tanárok követelései jogosak, azokkal a kormány is azonosulni tud, és a tanárok 87 százaléka is úgy gondolta, nem a sztrájknak van itt az ideje.

Az MTI azt írja, Gulyás köszönetet mondott a tanároknak, mivel a felhívások ellenére a sztrájkban az állami fenntartású iskolákban kevesebb mint 15 ezer pedagógus vett részt. Megismételte, ez a szám lényegesen elmarad a januári, később jogellenesnek nyilvánított sztrájkban részt vevő pedagógusok számától. Hozzátette: ha az óvodapedagógusokat és a szakképzésben oktatókat is beleszámolják, akkor a pedagógusok kevesebb mint 10 százaléka vett részt a sztrájkban.

A miniszter jogosnak nevezte a pedagógusok követeléseit, szerinte azok teljesítése a következő kormányzati ciklus egyik legfontosabb feladata. Elmondta, Brüsszelben most is tárgyalnak a következő hétéves költségvetésről, és legalább az ígért, háromszor 10 százalékos béremelés megvalósul. Megjegyezte, több százmilliárd forintot igényeltek a tanárok bérének emelésére az EU-tól. Bizakodását fejezte ki, hogy a megállapodás mielőbb létrejön, és akkor uniós, valamint a nemzeti forrásokból megtörténhet a következő választási ciklusban a pedagógusbéremelés.

A miniszter köszönetet mondott a tanároknak annak belátásáért is, hogy nem a sztrájk a tiltakozás legalkalmasabb módja egy háborús helyzetben, amikor a szomszéd országban háború folyik és az iskolákban gondoskodni kell azokról a gyermekekről is, akik most érkeztek Magyarországra. Azért is fontosnak tartotta a normális tanulmányi rend fenntartását, mert az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt a közösségben történő oktatás rendkívüli nehézségekbe ütközött.