"Ha a bolgár és a cseh miniszterelnököt el lehet számoltatni, akkor Orbán Viktort is"

"Ha a bolgár és a cseh miniszterelnököt el lehet számoltatni, akkor Orbán Viktort is"

Teltház várta Lengyeltótin (Somogy 3. OEVK) Steinmetz Ádámot és Jakab Pétert. A lakossági fórumon rengeteg kérdés hangzott el a jelöltek felé. A legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogy mi várhat az országra a választás után, hiszen már a kormány maga is elismerte, hogy hamarosan megszorításokra kerülhet sor

Jakab Péter emlékeztetett, hogy óriási mértékben emelkedett az államháztartáshiány, ráadásul még a Magyar Nemzeti Bank is termelt ezermilliárd forintnyi veszteséget, amelyet nyilván a költségvetésből kell majd pótolni.

„Orbán Viktor mindeközben nagyon meg akarta állítani Brüsszelt, amelynek az lett a vége, hogy hazánk nem kapta meg a 6 ezer milliárd forintnyi helyreállítási pénzt. Rengeteg pénzt elloptak és ezt a magyar emberekkel akarják megfizettetni, ezért mondta Varga Mihály, hogy a költségvetést át kell tervezni."

A Jobbik elnöke azt mondta, hogyha az egységes ellenzék nyer, akkor a Fidesz korrupciójára épülő politika abbamarad és az így felszabaduló pénzcsapok révén, nem lesz szükség megszorításokra és adóemelésekre. 

"Mindenkinek el kell döntenie, hogy a tolvajok maradjanak és megszorítások legyenek, vagy jöjjön az ellenzék és elinduljunk, csak felfelé." 

Elmondta, hogy kockázati tényező az, hogy Orbán Viktor túlzottan szoros barátságot ápolt Putyin Oroszországával, hiszen ezzel most elbizonytalanítottuk a nyugati piacokat és a nyugati befeketetőket is. 

"Hamarosan ismét leszáll a Vasfüggöny és nekünk nem egy keleti szövetséghez kell tartoznunk, hanem a Szent István által korábban lefeketett nyugati úton. Én nem akarom, hogy a Vasfüggöny nyugati széle az osztrák-magyar határon legyen." 

.

A Somogy megye hármas választókerületének ellenzéki jelöltje, Steinmetz Ádám arról beszélt, hogy sportolóként rengeteg párharcot kellett vívnia, s ez politikusként sincsen másként. Az elmúlt 4 évben közel 200 felszólalásában igyekezett kiállni a somogyi emberek érdekeiért. 

"Hiszem, hogy a politika működhet sportszerűen, éppen ezért szomorú azt látni, hogy több helyen is közmunkásokat vettek rá arra, hogy kitegyék a térség fideszes országgyűlési képviselő-jelöltjének a plakátjait"

- mesélte a korábbi olimpiai bajnok vízilabdázó. 

Hozzátette, hogy különösen szomorú dolog olyan embereket erre kényszeríteni, akik így is ki vannak szolgáltatva anyagilag. 

"Kifogással fordultam a Választási Bizottság elnökéhez, ugyanis ez befolyásolhatja a választási eljárás tisztaságát, az esélyegyenlőséget a jelöltek és a jelölő szervezetek között."

A lakossági fórumon szóba került az elszámoltatás kérdése is, ugyanis fontos kérdés, hogy egy esetleges kormányváltás után, miként valósulhat meg a felelősségre vonás. Steinmetz Ádám szerint rengeteg bíró és nyomozó van, akik eddig azért nem vizsgálódhattak visszaélés-gyanús esetekben, mert féltették a saját egzisztenciájukat. Egy kormányváltás esetén ezek a személyek felszabadultan vizsgálódhatnak. 

"Tudom, hogy az elmúlt évtizedekben sokan ígérték már ezt meg, de nekünk kutya kötelességünk teljesíteni ezt az akaratot, amelyre a választók felhatalmaztak minket. Erre én vagyok a garancia." 

Jakab Péter az elszámoltatással kapcsolatban elmondta, hogy az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lesz az ellenzék első feladata. 

"Az ügyészség nemrégiben lekapcsolta korrupció miatt a volt bolgár és cseh miniszterelnököt, míg Szlovákiában a Legfőbb Ügyész kapott börtönbüntetés és a vagyonát is elkobozták. Ezek a példák is mutatják, hogy igenis lehet elszámoltatás."