Hadházy ellenállást hirdetett, és megígérte, leteszi az esküjét

Hadházy ellenállást hirdetett, és megígérte, leteszi az esküjét

Az alakuló ülésről távol maradó ellenzéki politikus szerint az összefogás mellé kell az ellenállás és a megújulás is.

A Parlament épülete előtt tartott köztéri fogadóórát hétfő délután Hadházy Ákos, aki bár momentumos jelöltként megnyerte zuglói választókerületét, pártja és ő végül rekordgyorsasággal szakítottak egymással, és a képviselő be sem ment az Országgyűlés alakuló ülésére.

A néhány tucat érdeklődőnek a politikus felidézte, hogy négy éve „hasonlóan elcsalt vagy hasonlóan tisztességtelen és hasonlóan nem demokratikus” választás után egy komoly ellenzéki tüntetés szerveződött, de sokan most csalódottak, hogy a mostani választás után nem volt ilyen megmozdulás. Hadházy szerint ez azért történt, mert „az ellenzék hibák sorozatát követte el”. Úgy vélte, azzal, hogy az ellenzék a most véget ért ciklusban pozíciókat vett fel, interpellálgatott és „szónokversenyt” tartott a Parlamentben, hozzájárult az újabb kétharmadhoz és az emberek apátiájához. Ezzel állította ellentétbe a rabszolgatörvény körüli eseményeket, amikor „nem a hagyományos, jól fésült módon” tiltakoztak, és akkor az emberek is megmozdultak. Sőt – tette hozzá – meg lehetett mozdulni a kormánypropaganda ellen is, illetve ezt követően létrejött az összefogás.

Hadházy hazugságnak nevezte azt, hogy csak az összefogással a hatalmat el lehetne zavarni, azonban szerinte ehhez kell az ellenállás és a megújulás is.

Az ellenzéki politikus úgy vélte, minden hatalomra lehet nyomást gyakorolni, csak „attól függ, hányan vagyunk”.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Hadházy kudarcnak élte meg, hogy ő volt az egyetlen, aki nem ment be a nyitóülésre, ám – mondta – az, hogy egyáltalán vita volt arról, el kell-e menni az ülésre, az már előrelépés. Úgy látja, az, hogy „nem játsszák el a díszellenzéket”, kivonulnak, az új ellenzéki politika alapvetése kell, hogy legyen, mert nem hiteles az az ellenzék, mely a hatalom és a rendszer része.

A rendszer ellenzékének kell lennünk, nem pedig a hatalom részének – emelte ki. Nemzetközi példaként említette azt az északír pártot, mely mindig nyer az angliai választáson néhány mandátumot, de sosem veszik fel azt, republikánusként nem teszik le az esküt az angol királynőre.

Hadházy aláhúzta, a mai napnak nem az volt a lényege, hogy nem tette le képviselői esküjét, mert azt majd meg fogja tenni egy későbbi időpontban. Azt azonban leszögezte, nem ő fog a Kövér László újraválasztott házelnök által meghatározott időponthoz igazodni, mert ez képviselői jog, a jogot pedig bármikor gyakorolhatja. Azt is hozzátette, a felkínált pozíciókat nem szabad elfogadni. Szerinte azok, akik a hétfői nyitóülést végighallgatták, azt csinálják, ami a Fidesznek jó.

Úgy vélte, az ott megjelent „magnak” most már nem arról kell meggyőznie másokat, hogy menjenek el szavazni, hanem arról, hogy segítsenek az ellenállásban, vállalják fel véleményüket, és ha úgy alakul, akkor tüntetéseken, állampolgári engedetlenségekben, sztrájkokban, aláírásgyűjtésekben kell helyt állni, Hadházy maga is ezeket az embereket fogja keresni.