A fideszesek Sorost látják abban, hogy az EP jobban kiterjesztené a jogállamisági vizsgálatot

európai parlament
Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

Az Európai Parlament (EP) képviselői csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy az Európai Bizottság nem terjesztette ki jogállamisági vizsgálatát az uniós értékek teljes körére, és így számos problémával nem foglalkozott - derült ki az EP plenáris ülésén az Európai Bizottság 2021-es jogállamisági jelentéséről csütörtökön elfogadott állásfoglalásból.

Az MTI azt írja, a 429 támogató szavazattal, 131 ellenszavazat és 34 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az uniós jogállamiság helyzetéről szóló bizottsági értékelés hasznos, de szerintük annak

különbséget kellene tennie az uniós értékek rendszerszintű és egyedi megsértése között, továbbá mélyrehatóbb, átláthatóbb értékelést kellene tartalmaznia.

A képviselők véleménye szerint az Európai Bizottságnak a jelentést a tagállamokban fennálló helyzet dokumentálása helyett elemző és előíró jellegű eszközként kellene alkalmaznia, és az általános tendenciákat kellene feltárnia, beleértve az esetleges rendszerszintű sérülékenységeket is. Ennek hiányában a jelentés nem rögzíti egyértelműen "a jogállamiság terén bekövetkezett szándékos visszalépést" Lengyelországban és Magyarországon, és számos tagállamban nem tárja fel a jogállamiság terén fennálló hiányosságokat - írták.

A képviselők üdvözölték, hogy a 2022-es jelentés már országonkénti ajánlásokat is tartalmazni fog, javaslatuk szerint azonban közvetlenül össze kell kapcsolni a jogállamisági jelentést és a korrekciós intézkedések használatát.

Az EP az uniós értékek védelmére szolgáló állandó, átfogó mechanizmusról szóló tárgyalások megkezdésére szólított fel, emellett

egy jogállamisági mutató bevezetését is javasolta, amelyet független szakemberek készítenének el az egyes tagállamok teljesítményének számalapú értékelése alapján.

Az EP-képviselők egy európai civil társadalmi térre vonatkozó mutató létrehozását is felvetették. Ez azt mutatná, hogy az egyes tagállamokban milyen akadályokkal szembesülnek a civil szervezetek és az egyének.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tagjaiként Gál Kinga és Hidvéghi Balázs közleményében adtak hangot ellenvéleményüknek az állásfoglalást illetően, és ennek kapcsán a "Soros-féle szervezetekre" terelték a szót. A fideszes EP-képviselők megfogalmazása szerint az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentését értékelő európai parlamenti szöveget "a Soros-féle civil szervezetek mondták tollba". Úgy vélik, "visszaélnek a jogállamiság fogalmával", amikor erre hivatkozva "ideológiai támadásokat intéznek" Magyarország és Lengyelország ellen.