A KSH havi 511 ezres átlagfizetést jelentett, Jakab szerint a fideszes politikusok ezért nem ismerik a valóságot

forint, pénz
Illusztráció
Harmati András/Alfahír

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 511 400 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 352 200 forint volt. A bruttó átlagkereset 17,5 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 18,1 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban - ismertette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

GKI: a magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés

A magyar települések 43 százalékán 160 ezer forint alatt volt a nettó átlagfizetés 2020-ban, ezek közül 12 százalékban a 120 ezer forintot sem érte el - számolt be róla a GKI Gazdaságkutató Zrt.

A KSH jelentéseit szokás szerint éles kritikák fogadják az ellenzék részéről. Jakab Péter, a Jobbik elnöke például úgy reagált a friss adatokra, hogy

„Aki téves információt kap, az téves döntést hoz. Például a fideszes politikus akkor, amikor elhiszi, hogy az átlag magyar több mint félmilliót keres havonta.”

A néppárti vezető szerint ezért adóztatják agyon a dolgozókat, ezért fizettetik ki velük a 27 százalékos áfát, ezért nem küzdenek a drágulás ellen. Úgy vannak vele, futja rá ennyi pénzből – írta Facebook-posztjában.

„Mi, jobbikosok nem a statisztikának hiszünk, hanem annak, amit az országban tapasztalunk. Az pedig két szóban összefoglalható: szegénység, drágulás.” – fogalmazott Jakab, hozzátéve, ezért is követelik, hogy az alapvető élelmiszereknél a kormány engedje el az áfát, csökkentse a benzin és a gázolaj adóját, kezdje el érdemben emelni a béreket és a nyugdíjakat, és az állandó harc helyett egyezzen ki végre az Európai Unióval, hogy minderre legyen is fedezet.