Pintér Sándor összevonná a vidéki iskolák felső tagozatait

Pintér Sándor összevonná a vidéki iskolák felső tagozatait

A hvg 360 úgy értesült, hogy a Belügyminiszter még a nyáron kidolgozza az oktatásügy átalakítását. A lap szerint Pintér Sándor komolyan megfontolja a kis létszámú vidéki iskolák összevonásának lehetőségét, amit ciklusok óta eddig politikai okokból halogatott a kormány. A HVG-nek nyilatkozó forrás ezt úgy erősítette meg, hogy szerinte

ha Pintér Sándor valamit logikusnak, észszerűnek, kivitelezhetőnek lát, akkor beleáll, és van esély arra, hogy úgy is fog történni.

A Fidesz ellenzékben élesen bírálta a Gyurcsány-Bajnai kormány iskolabezárásokra, illetve összevonásokra vonatkozó terveit. 2010 előtt az egyik legtöbbet emlegetett kampányüzenete volt ez a jelenlegi kormánypártnak. Most viszont Pintér Sándor pontosan ezt tervezi.

Az elképzelés egyébként nem is új, mivel Pölöskei Gáborné az Emmi helyettes államtitkáraként 2015-ben a megyei tanévnyitókat egy térképpel járta, amelyen piros pöttyök jelölték a leendő iskolaközpontok helyét. Négy évvel később,

2018-ban már a Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs miniszter nevével fémjelzett "Program a Versenyképesebb Magyarországért című dokumentumban" azt írták, "az iskolaszerkezet elaprózottságának csökkentésére, a felső tagozatok képzési helyeinek racionalizálásával koncentrálni kell a szakemberállományt, valamint a képzéshez szükséges modern eszközöket".

Az Emmi akkor cáfolta, hogy lenne ilyen terv, azonban mostani miniszteri meghallgatásán Pintér Sándor maga vetett fel valamiféle átalakítást.

A HVG megkereste a belügyminisztert, de a sajtóosztály csak annyit válaszolt, hogy Pintér Sándor a miniszterjelölti meghallgatásán azt mondta, eddigi munkája az együttműködésről szólt, ezt akarja folytatni.

Pintér Sándor következetesen alkalmazza vezetési elveit

- tette hozzá a belügyi tárca sajtósa.