New York államban szigorították a lőfegyverviselési szabályokat

Fegyver
Illusztráció.
Fotó: Pixabay

A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését - írja az MTI.

A The New York Times beszámolója szerint

az új törvény tiltja a lőfegyvertartást a legtöbb nyilvános helyen, például metrókban, parkokban, kórházakban, stadionokban és óvodákban. Ezen túlmenően lőfegyver nem tárolható olyan helyiségben, amelynek tulajdonosa nem adott erre engedélyt.

A törvény értelmében annak, aki fegyvertartási engedélyt kíván szerezni, annak

  • 16 óra lőfegyverkiképzést,
  • két óra lőtéren végzett képzést,
  • írásbeli vizsgát és személyes interjút kell teljesítenie,
  • ezenkívül az engedélykérelmezőket a helyi hatóságok is ellenőrzik.

A fegyverviselésre vonatkozó törvény szigorításáról szóló vita azután erősödött fel, hogy megnőtt a halálos áldozatokkal járó lövöldözések száma az Egyesült Államokban.

Mint ismert, június 2-án négy halálos áldozata volt annak a lövöldözésnek, amely az Oklahoma államban található Tulsa városában zajlott le egy kórházi épületben. Május 24-én lövöldözés történt a texasi Uvalde város egyik általános iskolájában, amelynek következtében 19 gyerek és három felnőtt, köztük az elkövető meghalt. Napokkal korábban pedig a New York állambeli Buffalo városában nyitott tüzet egy fegyveres egy szupermarketben és megölt 10 embert.  

Június elején Joe Biden amerikai elnök a fegyvertartást és -eladást szabályozó jogszabályok szigorítását kezdeményezte, majd június 25-én aláírta a Kongresszus által korábban jóváhagyott, a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó törvényt.