Bármennyit is fizessünk a rezsiért, az Orbán-kormány nem mond le a 27 százalékos büntető áfáról

Bármennyit is fizessünk a rezsiért, az Orbán-kormány nem mond le a 27 százalékos büntető áfáról

Különös "párbeszéd" zajlott le a Parlamentben a napirend előtti felszólalások során; ugyanis a jobbikos Z. Kárpát Dániel azt próbálta elérni, hogy az Orbán-kormány ne nyerészkedjen a (nemsokára) piaci alapú rezsiáron, és ne tartsák meg a 27 százalékos áfatartalmat. 

A politikus szerint a rezsicsökkentés eltörlése helyett inkább arról kellene beszélnie, hogyan lehet megnyugtatni az embereket ebben "a tökéletesen bizonytalan helyzetben".

Úgy jelentették be a rezsicsökkentés végét, hogy a részletszabályokat még mindig nem dolgozták ki

Hiába jelentették be szerdán, hogy csökkentik a rezsicsökkentést, annak mikéntje még mindig nem állt össze Orbánék fejében. Jellemző, hogy Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában még mindig arról beszélt, a cél változatlanul az, hogy a lehető legnagyobb mértékű védelmet biztosítsák a magyar családoknak.

Z. Kárpát Dániel felidézte, ha két-háromszorosára emelkedik a rezsiköltsége, akkor ennyivel növekszik az állami bevétel is. Önök fogják zsebretenni a többlet egy részét - tette hozzá. Hangsúlyozta, ha van tartás a kormánypártokban, azon kezdenek el gondolkodni, hogy az így beszedett áfabevételt hogyan hagyják a magyar embereknél, a gyermeket nevelőknél, a dolgozóknál. 

Arról is beszélt, hogy a költségvetésben a 7100 milliárd forint áfával számoltak eredetileg, de aztán belekerült egy 30 százalékos növekmény is. Nem tudták, hogy ez lesz, vagy tudatosan hazudtak? Tudták előre, hogy a 30 százalékos plusz áfabevétel az energia piaci árából fog realizálódni? - kérdezte. 

A kormány nevében válaszoló Menczer Tamás államtitkár a szereplésre kapott 5 percben viszont egyetlen alkalommal sem mondta ki az áfa, vagy áfacsökkentés szót. Így legalább tudjuk, Orbánék számolnak a rezsi árak elszállásából származó többlet adóbevétellel.