Tíz törvényt is módosítana a kormány az EU-s pénzekért, a Vodafone-t egy titkos hitelből veszik meg

Tíz törvényt is módosítana a kormány az EU-s pénzekért, a Vodafone-t egy titkos hitelből veszik meg

Az augusztusi kormányinfó kérdései után nem lettünk sokkal okosabbak, de néhány elejtett mondat a későbbiekben még fontos lehet.

OMSZ

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét nem az OMSZ augusztus 20-ai „téves” előrejelzése, illetve a tűzijáték elmaradása miatt rúgták ki, az már csak „az utolsó utáni csepp volt a pohárban” - árulta el Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Arra viszont nem volt hajlandó, hogy elmondja, miket hibázott az OMSZ korábban (nem akart szakmai vitákba bocsájtkozni a miniszter a saját állításai szerint), de azt sem tudhattuk meg, miért nem augusztus 20. előtt küldték el az alkalmatlannak tartott vezetőket, illetve miért nincsenek megnevezve az utódjaik.

Szerinte nem volt véletlen, hogy az agrárminisztertől a technológiai miniszterhez került az OMSZ:

EU-s pénzek

A magyar parlamentet is érintő törvénymódosításokat fognak benyújtani az Orbán-kormány részéről, ha sikerül megállapodni az Európai Bizottsággal az uniós források kifizetéséről. Ezeket október végéig fogadtatnák el az Országgyűléssel. Kérdésre elárulta, több mint tíz módosítandó törvényről van szó, és igyekeznek még átláthatóbb, tisztább és gyorsabb közbeszerzési rendszert kialakítani. Gulyás Gergely szerint minden brüsszeli kérdést megválaszoltak, vagy kompromisszumra jutottak. Nem árult egy konkrétumokat a különböző változtatásokkal kapcsolatban, de azt a politikus leszögezte: nincs olyan szigorítás, ami fájdalmas lenne, nincs titkolni valónk.

Az Európai Bizottságnak 30 napon belül kell válaszolnia az Orbán-kormány levelére.

Orbán Viktor szabadságon van

Jövő héten fog újra dolgozni a kormányfő. A legutóbbi kormányülést Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vezette... Arról nem volt információja Gulyás Gergelynek, hogy miről beszélgetett a magyar és a horvát kormányfő.

Vodafone

A legérdekesebb kérdés a Vodafone Magyarország megvásárlása volt. Gulyás Gergely sok konkrétumot viszont nem tudott. A vásárlás egy 2010 óta meglévő kormányzati szándék eredménye, hogy legyen magyar tulajdonban egy telekommunikációs cég. De még hónapokig fog tartani a könyvvizsgálat, hogy az üzlet pénzügyi feltételei megfelelők-e, ugyanakkor az előzetes számítások alapján ez egy jó üzlet. A kormány álláspontja szerint a 350 milliárdos kiadás után bevételhez jut az állam a 49 százalékos részesedésből, de csak a vásárlás befejezése után derül ki, mennyi lesz a bevétel.

Egy másik kérdésre azt válaszolta, azért nem csúsztatták el a vásárlást, mert később, 2023-ban nem lett volna erre lehetőség.

Hogy miből veszik meg a Vodafone Magyarországot, ez viszont még kérdéses. Gulyás Gergely egyszer elszólta magát, hogy a cél, hogy több legyen a bevétel, mint a törlesztőrészlet. Majd a Reuters kérdésére úgy felelt, hogy a hitelből történő vásárlásra van a legnagyobb esély. De arról már végképp nem esett szó, hogy azt honnan vennék föl.

Mi volt Moszkvában? Nem kérdezte

Nagy Márton miniszter volt kint Moszkvában tárgyalni energetikai kérdésekben, ő utazott a honvédségi luxus Falconnal. De nem árulta el a tárcavezető, hogy mire jutott az oroszokkal...

Gáz

Nem akarják bezárni az iskolákat az elszabaduló energiaárak miatt, de nem tudni, hogy ez mekkora többletterhet jelent – jelenlegi becslések szerint 50-60 milliárd forint drágulás mértéke.. A gáztározók jól állnak – válaszolta egy kérdésre. Gulyás Gergely szerint nem a százalékos feltöltöttség a lényeg, hanem hogy a földgáz hány napra elég. Ezek szerint 3,8 milliárd köbméter földgáz van a tározókban, ami 76 téli napra elegendő, és 60,6 százalékos a feltöltöttségnek felel meg.

Jellemző, de a Miniszterelnökség és szervezeti fűtésszámlája az idei 3,4 milliárd forintról jövőre 23 milliárd lesz. Ezért még azt is meg kell vizsgálni, hogy melyik kormányablak legyen nyitva télvíz idején.