Nincs előrelépés: idén már nem kapnak béremelést a pedagógusok

Nincs előrelépés: idén már nem kapnak béremelést a pedagógusok

A hétfői sztrájktárgyalás után semmilyen előrehaladás nem történt a szakszervezetek szerint.

Idén nem lesz semmilyen béremelés, a többi sztrájkkövetelésünkben sem történt semmilyen előrehaladás

- jelentette ki Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának vezetője a hétfői sztrájktárgyalás után, ami a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár között zajlott. A Telex beszámolója szerint a tanárok béremelését és a munkaterhek csökkentését is magában foglaló követeléseiről szóló tárgyalás több mint két órán át tartott.

Komjáthy elmondása szerint csak egy halvány ígéretet kaptak arra, hogy csökkentik a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét. A PDSZ választmányi vezetője szerint

A legjobb esetben januártól 20 százalékkal emelik meg a tanárok bérét, ha megjönnek az uniós források. A legrosszabb esetben pedig tíz százalékos emelést adnak.

Az infláció mértéke mellett azonban elolvad a béremelés.

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke arról beszélt, hogy a kormány újfajta bértáblát tervez, ehhez viszont jogszabálymódosítás kell. Egyelőre azt ígérték, a pedagógusok fizetése 2025. január elsejéig fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát. 2024-ben pedig a diplomás átlagbér 72 százaléka lesz. Azt is hozzáfűzte:

A társadalmi nyomás előtt a kormány kezd meghajlani, ez elmozdulást jelent, de hogy ezt hogyan fogja betartani, arra nagyon kíváncsiak vagyunk.

Totyik szerint legközelebba szakszervezetek november 26. után tárgyalnak ismét a kormánnyal.

Az Orbán-kormány ezidáig azt ígérte, ha megegyeznek az EU-val, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal 2025-ben pedig a jelenlegi bázishoz mérten közel 30 százalékkal emelik majd a tanárbéreket, ezzel 2025-re bruttó 777 ezer forint körüli szintet érhet el a pedagógusok bére. Többek szerint ez azonban még mindig nem elégséges béremelés lenne.