0,2 százalékkal csúszott vissza a magyar gazdaság az előző negyedévhez mérten

0,2 százalékkal csúszott vissza a magyar gazdaság az előző negyedévhez mérten

Leginkább a hazai ipar teljesítménye hozott visszalépést, miközben a háztartások tényleges fogyasztása még nőtt is a KSH adatai alapján.

A gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal mérséklődött az előző negyedévhez képest - jelentette kedden második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Azt is közölték, Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok alapján 1,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 1,3 százalékkal. Kifejtették:

Az előző év azonos időszakihoz képest a termelési oldalon az ipar teljesítménye 2,4, azon belül a feldolgozóiparé 3,7 százalékkal visszaesett a második negyedévben.

A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása és a közúti jármű gyártása járult hozzá a csökkenéshez, és az élelmiszeripar fékezte leginkább az ipar visszaesését.

Az építőipar hozzáadott értéke 6,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, a mezőgazdaságé viszont az aszály következtében 5,2 százalékkal elmaradt attól - jegyezték meg.

Adataik szerint a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,4 százalékkal nőtt. A szolgáltatásokon belül leginkább (0,3 százalékponttal) az ingatlanügyletek járultak hozzá a GDP növekedéséhez.

A KSH szerint a felhasználási oldalon

a háztartások tényleges fogyasztása 4,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest.

Ám a végső fogyasztás 2,7 százalékkal nőtt.

Arra is kitértek, a bruttó felhalmozás 5,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. A fogyasztási és a felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás a második negyedévben összességében 0,7 százalékkal emelkedett.

2024 második negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján

a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal mérséklődött.

A termelési oldalon az építőipar teljesítménye 2,5 százalékkal nőtt, a szolgáltatásoké nem változott. Az ipar teljesítménye 1,5, míg a mezőgazdaságé 5,0 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás összetevői közül a háztartások fogyasztási kiadásának volumene 1,1 , a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások volumene 1,0 százalékkal nagyobb, a közösségi fogyasztásé 0,5 százalékkal kisebb lett. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 6,7 százalékkal visszaesett. A külkereskedelemben az export és az import volumene összességében nőtt (0,7, illetve 0,5 százalékkal) - közölte a KSH.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)