126 milliárdot utaltak haza a külföldön dolgozó magyarok

Sokaknak hazautálják a fizetésük egy részét, így támogatják itthon maradt családtagjaikat. 

A profession.hu információi szerint 126 milliárd forintot utaltak haza tavaly külföldről a kint dolgozó magyarok. A hatalmas összeg részben abból származik, hogy a kint dolgozó honfitársaink hazaküldik a pénzt a magyar bankszámlákra, másrészt a külföldi munkáltató utalja az itteni számlára a kint dolgozó fizetését. Sokaknak hazautálják a fizetésük egy részt, így támogatják itthon maradt családtagjaikat. 
 
Öt évvel ezelőtt még ennek a pénznek a töredéke landolt csak az itthoni számlákon, 2009-ben 46 milliárd forint jutott hozzánk külföldről. L. Rédei Mária, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense a Statisztikai Szemlében azt mondta, hogy a 126 milliárd leginkább a magánszemélyekhez kerül, nagyon kis részét fordítják csak beruházásokra, vagy vállalkozások beindítására.  Az összeg tehát az elmúlt öt évben csaknem megháromszorozódott. Ez nagyjából rámutat az utóbbi idők hatalmas kivándorlási hullámára. 

500 ezren dolgoznak külföldön

Nagyon nehezen megbecsülhető, hogy pontosan hányan hagyták el az országot az utóbbi években, a KSH 350 ezer honfitársunkról beszél, de sajnos a valós szám inkább valahol félmillió körül lehet. A legnépszerűbb célállomás Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria. A becsléseket nehezítik, hogy az ingázók például nem feltétlenül jelennek meg a hivatalos statisztikákban.