1,2 milliárdot fizettetnének vissza az Országos Roma Önkormányzattal

A "Híd a munka világába" programra adott uniós pénzt túlárazott luxusra költötték Farkas Flóriánék.

A korábban Farkas Flórián által elnökölt ORÖ a „Híd a munka világába” program megvalósítására kapott jelentős, főleg EU-s forrást. A projekt lényege az lett volna, hogy elsősorban romák munkaerő-piaci beilleszkedését segítsék, nekik állásokat biztosítsanak. A programra 5 milliárd forintot szántak, ebből a szövetkezetalapításra át is utaltak 1,2 milliárd forintnyi uniós pénzt az ORÖ-nak. Csakhogy Farkasék a záró eredményességi vizsgálat szerint szinte teljes egészében túlárazott, indokolatlan presztízsberuházásokra költötték az összeget, ahelyett, hogy a romák munkalehetőségét bővítették volna.

A „Híd a munka világába” foglalkoztatási szövetkezet hónapokon át halogatta az uniós támogatások záró elszámolásának leadását. A megbeszélt időpontokon nem jelentek meg. Végül kiderült, hogy a pályázattal egyáltalán nem lehet elszámolni. Már csak azért sem, mert az ehhez szükséges eredeti dokumentáció jelentős részét már tavaly nyáron lefoglalta a NAV.

A szövetkezet körül az első botrány tavaly robbant ki, Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselő, volt ORÖ-elnök, miniszterelnöki biztos azzal indította működését, hogy egy gellérthegyi villába költöztette a szövetkezet központját.

Az index.hu információi szerint a luxus ingatlant mintegy 260 millió forintért vásárolták meg, további tízmilliókat költöttek az átalakítására és berendezésére is. Nem spóroltak a fenntartással sem, a karbantartásra és az informatikai rendszer üzemeltetésére ugyanis 190 millió forintot számláztak ki. A mérhetetlen pazarlást jelzi, hogy a konyhába mikrohullámú sütőt egymillió forintért vásároltak.

Még januárban a cégbíróságnak kellett útbaigazítania Farkas Flórián miniszterelnöki biztost arról, hogyan mondhat le elnöki posztjáról a botrányoktól hangos Híd a munka világába Foglalkoztatási Szövetkezetben. Farkas Flóriánnak azonban nem csak ezek miatt fájhat a feje. A diplomája körül is egyre több a kérdőjel, egyelőre még az érettségi bizonyítványát sem sikerült bemutatnia.