130 évvel ezelőtt született Hóman Bálint

130 évvel ezelőtt a mai napon született Hóman Bálint, a Horthy-korszak egyik meghatározó államférfija.

Emlékeztetett:

Hóman nem csak politikai munkásságával szerzett elvitathatatlan érdemeket, de a magyar történetírás kiemelkedő személyiségeként is meghatározó életművet hagyott hátra: többek között megírta Szekfű Gyulával közösen a „Magyar Történet” című ötkötetes művét, amely a maga nemében a mai napig egyedülálló. A II. világháborút követően a kommunisták bábjaiként működő népbíróságok teljesen fel akarták számolni a magyar keresztény-nemzeti elitet, így felette is ítélkeztek: háborús bűncselekmények miatt életfogytig tartó börtönbüntetést kapott. A már korábban is betegeskedő Hóman 1951-ben a váci fegyházban hunyt el. Idén március 6-án a Fővárosi Törvényszék sok évtizedes adósságát törlesztve végre rehabilitálta őt, felmentve a terhére róttak alól.

A jobbikos országgyűlési képviselő hozzátette:

„Örömmel értesültem a Hóman Bálint Alapítvány székesfehérvári kezdeményezésről, amely szobor formájában méltó emléket kívánt állítani a jeles magyar politikusnak, és szomorúan olvastam az ügy ellehetetlenítéséről is. Ami történt, az nem más, mint a fideszes köpönyegforgatás szemléletes példája: a magát nemzetinek valló kormánypárt előbb támogatta az akciót, maga Orbán Viktor is (!), majd a mindenféle balliberális meg zsidó szervezetek első ricsajozására a városvezetés hátraarcot csinált, a miniszterelnök elhatárolódott, majd végül mindenki kihátrált a Hóman-szobor mögül.”

Ez a feladat is ránk marad majd! – húzta alá az ellenzéki politikus.

"Egyetlen magyar iskolának sem lehet célja a puszta szakismeretközlés. Valamennyiünknek elsőrendű feladata a magyar életre való céltudatos előkészítés, az ifjúság erkölcsi nevelése, jellemének szilárdítása, kötelességtudatának fejlesztése, valláserkölcsi és nemzeti alapon nyugvó egészséges magyar világszemléletének kialakítása." (Hóman Bálint: Magyar sors - magyar hivatás)