133 titkos megfigyelést engedélyezett a bíróság 2023-ban

133 titkos megfigyelést engedélyezett a bíróság 2023-ban

Valószínűleg több száz célszemély lehet érintett, de a pontos számról nem adtak ki információkat.

A Fővárosi Törvényszék közlése szerint összesen 133 alkalommal engedélyezett bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtést tavaly - derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylése után.

Egy kiadott engedély több célszemélyre is vonatkozhat, így vélhetően több száz embert figyelhettek meg, de a pontos számról nem adtak ki információkat

- jegyezte meg a lap, egyben jelezve, 2022-ben valamivel több, 149 titkos megfigyelést engedélyezett a bíróság. Ez pedig összesen 251 célszemélyre vonatkozott.

A titkos információgyűjtés azt jelenti, hogy egy szerv olyan eszközökkel figyel meg valakit, amelyekről az illető nem tud - emelte ki a portál. Hozzáfűzték, a bírói engedélyköteles eszközök pedig azok, amikor például a hatóságok egy információs rendszert figyelnek meg, titkos kutatást végeznek, telefonokat hallgatnak le, vagy titokban felbontják a célszemélynek érkező postai küldeményeket, illetve egy adott helyre titokban megfigyelő eszközöket telepítenek.

Aláhúzták, titkos információgyűjtésre, például telefonlehallgatásra az igazságügyi miniszter is adhat engedélyt, azonban az igazságügyi tárca nem ad ki a médiának erről információkat.

(Címlapkép: A Corvin 5 irodaház a Szigony utca felől egy közlekedési tükörben, fölötte térfigyelő kamera a józsefvárosi Corvin negyedben. MTVA/Bizományosi: Róka László)