1550 oldalon magyarázzák a Quaestor-rablást, de mi lesz belőle?

Megkezdődött a Quaestor-ügy, a csalással, sikkasztással és más bűncselekményekkel vádolt Tarsoly Csaba és társai ellen indított büntetőper tárgyalása.

A Quaestor-ügy tavaly márciusban pattant ki, amikor kiderült, hogy a mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásból 150 milliárd fiktív volt. Az ezt követő több tízezer károsult megtakarításai nagy részét elvesztette, a kárpótlás pedig sok esetben csak látszatintézkedés maradt. Közben emberek lettek öngyilkosok.

Az ügyészség öt vádpontban 5458 rendbeli csalást és sikkasztást ró a vádlottak terhére. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma a vád szerint 753 rendbeli.

Az ügyészség az 50 millió forintnál nagyobb kárt szenvedett 232 befektető sérelmére emelt vádat csalás miatt. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke mintegy 77 milliárd forint, az ügynek több mint harmincezer sértettje van.

Az ügyész szerint Tarsoly Csaba az általa létrehozott és irányított bűnszervezet határozott fellépésű, ellentmondást nem tűrő vezetője volt, aki a cégcsoport valamennyi cégének vagyonát saját vagyonának tartotta és a legnagyobb természetességgel akként is kezelte.

Az 1550 oldalas vádirat öt vádpontban foglalja össze a 11 vádlott terhére rótt bűncselekményeket, az ügyész ebből kedden mindössze kettőt ismertetett, a harmadikba pedig belekezdett.

Kapaszkodjon meg

Ugyanis, Tuzson Bence, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az MTI-vel közölte: rekordgyorsasággal halad előre az igazságszolgáltatás a brókerbotrányban.

Hangsúlyozta, hogy ilyen nagyságrendű ügyben, ilyen gyorsan még nem történt se vádemelés, se tárgyalás, és ez a nyomozóhatóságok munkájának köszönhető. Az államtitkár hozzátette: bíznak abban, hogy a csaló brókerek rács mögé kerülnek.

Mind a 11, mert természetesen csak ennyi embernek volt bármi köze a gigantikus méretű, éveken át zajló pénzügyi csaláshoz.

Gyurcsány a hibás

A Fidesz Gyurcsány Ferencet, a DK jelenlegi elnökét, volt miniszterelnököt és a szocialistákat hibáztatja a brókerbotrányért.

A kormánypárt közleményben azt írta: azért folyhattak több mint egy évtizeden át Magyarországon brókercsalások, mert Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásuk alatt annyira fellazították a brókercégekre vonatkozó szabályokat, hogy a csaló brókerek zavartalanul becsaphatták az embereket.

Orbán a hibás

Válaszul a DK-tól azt kapták, a botrány nem történhetett volna meg Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Matolcsy György jegybankelnök közreműködése nélkül. Hozzátették: kevesebb károsult pénze veszett volna el, ha Szijjártó Péter minisztériuma nem veszi ki az utolsó pillanatban a saját befektetéseit - tette hozzá. Utóbbi, rendkívül gyanús üggyel kapcsolatban egyébként a Jobbik is rengetegszer kérte már, hogy az érintettek tisztázzák: nem voltak előzetes, bennfentes információik a bukásról, és nem ezért vették ki időben pénzüket.

Gyurcsány és orbán is hibás

A Jobbik szerint a Fidesz és az MSZP alkotta "Quaestor-koalíció" a felelős azért, hogy a visszaélés-sorozat évtizedeken át, és a kormányváltás után is működhetett.

A nemzeti párt úgy véli, mivel a K&H-ügy felelősei még 13 évvel a botrány kirobbanása után sem nyerték el méltó büntetésüket, ezért okkal lehet tartani attól, hogy az Orbán-kormány alatt nemcsak Kulcsár Attila, hanem Tarsoly Csaba is vígan élheti tovább mindennapjait. Z. Kárpát Dániel szerint jellemző a XX. század leszerepelt pártjaira, hogy a Fidesz és az MSZP az elszámoltatást segítő javaslataikat kéz a kézben söpörte le az asztalról.