17 kutyát rejtegetettek egy újpalotai lakásban, az önkormányzat szerint teljesen rendben van

Október 20-án az egyik Zsókavár utcai panel földszinti lakója a gondnok segítségét kérte, ugyanis a fölötte lévő szomszéd miatt teljesen elázott a fürdőszobája. A gondnok értesítette a főbérlőt, akivel közösen kiérkezve a lakáshoz megkísérelték a bejutást, azonban az albérlő hölgy vonakodott beengedni őket a lakásba. Miután sikerült bejutnia a tulajdonosnak, az egyik félszobában felfedezték az albérlő által rejtegetett kiskutyákat, szám szerint 17 darabot.

Úgy tudjuk, a körülmények egyértelműen nem voltak megfelelőek, a kutyák közül sok a kötelező oltását sem kapta meg, valamint az egész emeleten kellemetlen szag terjengett. Később az állatvédők is körülnéztek a lakásban, ahol mindössze egy marék tápot találtak a 17 kutya számára.

A rendőrség értesítésére a helyszínre érkeztek a Kutyások a XV. Kerületért Állatvédő Egyesület tagjai, akik megkezdték a kutyák azonnali elszállítását.

Elmondásuk szerint a hölgyet már lassan két éve figyelik, de nem volt a kezükben tényszerű bizonyíték az illegális tevékenység bizonyításához.

Mivel a XV. kerületben nem működik hivatalos kutyamenhely, az önkéntesek a hatósági főállatorvoshoz fordultak segítségért. Többszöri telefonos megkeresés után a szakértő elmondta, hogy leghamarabb másnap kora délután tud a helyszínre jönni, helyettese pedig nincsen. Így a kutyákat az állatvédő egyesület éjszakára magánúton elhelyezte, majd másnap, október 21-én pénteken visszaszállította, hogy a hatósági főállatorvos megvizsgálhassa.

Úgy tudjuk, a “vizsgálat” nagyjából a kutyatároló dobozokba történő betekintést jelentette, mást nem igazán. Ezek után a főállatorvos megállapította, hogy az állatok közepesen jól tápláltak, nem kell a hölgytől elvenni őket. Azonban a lakás tulajdonosa megtiltotta az albérlő hölgynek, hogy állatot tartson, így a kutyák nem kerülhettek vissza.

A Kutyások a XV.kerületért állatvédő szervezet saját telephellyel nem rendelkezik, ezért a 17 kutyából 10 darab a Rex Kutyaotthon Alapítványhoz került, a másik 7 kutya elhelyezéséről azonban az albérlő gondoskodott, mivel egy részük megőrzésre volt nála, a többieket meg már eladta.

Az albérlő önmagát kutyatenyésztőnek nevezte, és teljesen feleslegesnek tartotta az intézkedéseket.

A máltai selyemkutyák piaci ára 30-50 ezer forint körül mozog darabonként.

A lakás tulajdonosa elmondta, hogy semmit nem tudott albérlője tevékenységéről. A nő ugyanis nem volt hajlandó őt beengedni a saját lakásába, és sokszor valótlan állításokkal próbálta leplezni a tevékenység azon velejáróit, amelyeket adott esetben ajtón kívül is érezni lehetett.

Mint azt szerkesztőségünk megtudta, az albérlő ellen kilakoltatási végzés lépett életbe május 31-én, de a hatóságok nem voltak hajlandóak a jogos tulajdon visszaszerzésében segédkezni.

Egy kerületi lap szerint a szaporító azóta tíz kiskutyát visszavehetett a Rex Állatmenhelyről, egy számára kiadott határozatra hivatkozva.