A Fidesz nem tart központi megemlékezést október 23-án

A Fidesz nem tart központi megemlékezést október 23-án

Annak dacára marad el a fideszes megemlékezés, hogy az elmúlt héten Orbán Viktor nem győzte hangsúlyozni a szabadságharcos retorikát.

A kormánypártok idén nem tartanak központi ünnepséget, ahelyett csupán helyi, választókerületi szinten lesznek majd megemlékezések a 66 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc eseményeiről. Ezt Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója árulta el a Magyar Nemzetnek.

Az, hogy most pontosan miért is marad el a kormánypárti központi ünnep, nem derült ki. Ellenben Hollik arra emlékeztetett, nem szabad elfelejteni, hogy "tizenhat éve az utcán gyurcsányista kardlapokkal találkoztunk".

Hagyományosan az október 23-i nemzeti ünnep fontos eseménye szokott lenni Orbán Viktor miniszterelnök beszéde, amire tavaly a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett békemenet végén került sor - idézte fel a kormánypárti lap.

Egyébként annak dacára marad el a fideszes megemlékezés, hogy az elmúlt héten a kormányfő nem győzte hangsúlyozni a szabadságharcos retorikát. Múlt pénteki rádiónyilatkozatában Orbán Viktor úgy fogalmazott:

"Mi egy szabadságharcos nemzet vagyunk, akik a Szovjetunió megszálló csapataival szemben egy háborút vállaltunk '56-ban".

De ezenfelül Nagy Imrét is szóba hozta, bár mellőzve a neve említését:

"Még azt is mondhatjuk talán, hogy a mi Zelenszkijünket, az akkori magyar miniszterelnököt később kivégezték."

Orbán Viktor ezt megelőzően Berlinben jártakor hozta párhuzamba az 1956-os forradalmat és a 2022-es orosz-ukrán háborút, hasonló utalással a volt miniszterelnök sorsára: "A mi Zelenszkijünket felakasztották az ötvenhatos forradalom után".

Zalaegerszegen mond beszédet a miniszterelnök

Végül a kormányfő a főváros helyett ezúttal a zalaegerszegi Mindszentyneum ünnepélyes átadásán fog beszédet mondani '56 alkalmából.

Orbán Viktor október 23-án Zalaegerszegen mond beszédet - erősítette meg időközben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.