19 ezer forintért akarják lecsukni a csíkszeredai polgármestert

A DNA június elején vádolta meg többek közt adócsalással Victor Ponta kormányfőt. Akkoriban sokan mondták, mondtuk: lám, már keleti szomszédaink is előrébb járnak a politikusbűnözés elleni küzdelemben, mint mi. Nem nagyon akarózott meghallanunk, hogy az utóbbi hónapokban többen is élesen bírálták az ügyészséget, azt állítva: a minél nagyobb médiavisszhang, és minél több leleplezett visszaélés kedvéért bizony nem riadnak vissza a koncepciós jellegű eljárásoktól sem. Az Átlátszó Erdély cikkéből az derül ki, hogy Csíkszeredában valami ilyesmi történik. 
 
Ráduly Róbertet, a város polgármesterét és helyettesét, Szőke Domokost április végén vették őrizetbe korrupciós vádakkal. A letartóztatás látványos körülmények között, álarcos kommandósok részvételével zajlott. A házi őrizetben tartott politikus ellen múlt hét szerdán vádat is emeltek, ezért lemondott tisztségéről. A sajtóban akkoriban több, mint 15 millió forintnyi csúszópénzről szóló hírek láttak napvilágot. Ehhez képest az Átlátszó Erdély birtokába került vádirat elég karcsúra sikeredett. 
 
Az összesen 18 oldalnyi (!) dokumentumban végül is három rendbeli hivatali visszaélést és egy rendbeli "érdekütközést" sikerült összekaparni. 

Havi 70 euró panama

A vádirat szerint Szőke Domokos 2014 júniusában úgy, módosította egy magáncégnek az önkormányzattal kötött ingatlanbérleti szerződését hogy az önkormányzati ingatlan egy részét a bérlő tovább adhatta bérbe. A portálhoz eljuttatott anonimizált anyagból nem derül ki, hol van és mekkora a szóban forgó ingatlan. Csak az, hogy a cég 
2014 augusztusától havonta 70 euró (21.000 forint) bérleti díjat szedett be az ingatlanért,
az önkormányzatot összesen eddig 7600 euróval (2.340.000 forinttal) károsította meg.
 
Szőke Domokost azzal is vádolják, hogy 2011-ben a Rét utcai kis park kialakítását végző céggel,összesen több, mint 184 ezer négyzetméternyi munkára szerződött, holott a park területe csak 1800 négyzetméter.  A munkával megbízott vállalkozás ugyan a környéket is rendbe tette, ám még így is 42 ezer eurót 12,5 millió forintot) vettek fel jogosulatlanul az önkormányzattól. Ez már valóban tetemesebb kárnak tekinthető, ám a számvevőszék tavaly felfedezte a rendellenességet, és az összeget vissza is fizettették. 
 
A vádiratba gondosan belevették azt is, hogy az alpolgármester 2014 júliusában szolgálati autójával meglátogatta rokonait. Az nem szerepel a dokumentumban, hogy mekkora távolságra utazott, csak az, hogy 360 lej üzemanyagköltséget (22.000 forintot) számolt el.

Érdekkonfliktus az ortodoxiával

A Szőke Domokos elleni vádak nem túl combosak, ilyen súlyú ügyek nagyjából minden önkormányzatnál előfordulnak. Ám legalább az ő esetében tényleg beszélhetünk legalább valamennyire számottevő anyagi kárról.  Amivel Ráduly Róbertet vádolják, az viszont tényleg jobban illik Maffia! című paródiába, mint a Keresztapa trilógiába. A lemondott polgármester a gyanú szerint szolgálati autójával 2015 márciusában magánjellegű utat tett meg. Ezzel az ügyészség számításai szerint 
270 lejjel (19.000 forinttal) rövidítette meg a várost. A precíz szakemberek az összeghez még az autó kopását is hozzászámolták. 
Ám a legabszurdabb vád csak most jön. 
 
Rádulyt az ügyészek szerint hogy 2014 szeptemberében jogosulatlanul adott ki építkezési engedélyt a Sapientia EMTE Szabadság téri épületén végzendő felújítási munkálatokra. Ehhez ugyanis hiányzott a Hargita megyei Kulturális Igazgatóság jóváhagyása. Ez pedig azért számít komoly hivatali visszaélésnek,
mert a közelben az ortodox egyháznak van egy műemléke.
A szemfüles szakemberek kiszúrták, hogy Ráduly amúgy könyvelést oktat a Sapientián, ez pedig "érdekkonfliktust" jelent. Vagyis a a polgármester azért vetemedett arra, hogy az ortodox műemlék közelében is engedélyezze az egyetemi épület felújítását, mert amúgy ott tanít.