2006-os rendőrterror: újabb ítéletek

A két felperesnek 200-200 ezer forint kártérítést ítélt meg a Fővárosi Ítélőtábla, az ORFK nem kommentált.

A bíróság megállapította: a két rendőr jogsértést követett el, amikor a két felperest megakadályozta abban, hogy a Kossuth térre, az állami megemlékezés helyszínére menjenek, valamint azzal, hogy a Nádor utca és a Széchenyi utca kereszteződésében körbe zárt tömegből szabadon távozhassanak. Egyikük esetében azt is megállapították, hogy a BRFK és a Készenléti Rendőrség megsértette a felperes egészséghez fűződő személyiségi jogát azzal, hogy 2006. október 23-án az általuk végzett Alkotmány utcai oszlatás során ingerlőgázt alkalmaztak.
 
Az ítélőtábla a felpereseknek külön-külön 200 ezer forint és annak késedelmi kamatait ítélte meg.
 
A még január 30-án született jogerős ítéletről a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) tájékoztatta az MTI-t szerdán. Közleményük szerint ügyfelüket, Bognár Tibort - akit Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, az NJSZ ügyvezetője képviselt - "2006. október 23-án délelőtt a budapesti Nádor utcában a Kossuth térre megemlékezni igyekvő honfitársaival együtt Gyurcsány rendőrsége közel egy órán át körbezárta, lökdöste, majd a tömeggel együtt a gyülekezést békés jellege ellenére erőszakkal feloszlatta, és ezáltal megakadályozta részvételét az 1956-os szabadságharcra történő megemlékezésen".
 
Az NJSZ szerint a jogerős ítélet "világos utat mutat": a 2006 október 23-án hajnalban a Kossuth téren és délelőtt a Nádor utcában rendőri oszlatás és körbezárás elszenvedőinek kártérítés jár, hasonlóan a 2009. július 4-i jogellenes oszlatás jogsértettjeihez.
 
Az MTI az ügyben kereste a rendőrséget is, az ORFK kommunikációs szolgálata azt közölte: a rendőrség nem kommentál jogerős bírósági ítéleteket.