Több településen már el is kezdhetnek készülődni az időközi választásokra

Több településen már el is kezdhetnek készülődni az időközi választásokra

Márki-Zay Péter bejelentette, hogy nem fogja otthagyni a polgármesteri széket, így Hódmezővásárhelyen nem lesz időközi önkormányzati választás. Budapesten sem lesz szükség új főpolgármester-választásra, hiszen Karácsony Gergely már korábban elmondta, hogy nem fogja felvenni parlamenti mandátumát.

Három vidéki városban azonban új polgármestert kell majd választani következő hónapokban, ugyanis egy 2014-es törvénymódosítás óta nem lehet valaki egyszerre országgyűlési képviselő és önkormányzati képviselő vagy polgármester is – írja a Telex.

Zala megye 2-es számú választókörzetében Keszthely polgármestere, a fideszes Nagy Bálint lett a befutó, így le kell mondania az összeférhetetlenség miatt eddigi pozíciójáról.

Időközi választást fognak tartani Mezőtúron is, mivel Herczeg Zsolt simán megnyerte Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületét. Herczeg 12 évig vezette Mezőtúrt.

Már 9 éve Ásotthalom polgármestere Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke és listavezetője. Toroczkai az ATV-n kijelentette, hogy lemond polgármesteri pozíciójáért és ő lesz a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti frakcióvezetője, azonban „csapata” tovább dolgozik majd Ásotthalmon.

A három polgármester mellett több alpolgármester és önkormányzati képviselő is elhagyja pozícióját. 

Az Egységben Magyarországért újbudai jelöltje (Budapest 2.), Orosz Anna legyőzte Simicskó István volt honvédelmi minisztert, így az ő megüresedő helyére is időközi választást kell kiírni, ahogyan Gazdagréten is, ahol Bedő Dávid nyert mandátumot három éve, most azonban az ellenzéki lista 38. helyéről bejuthat a parlamentbe. Az I. kerületben is időközi választásra lesz szükség, mivel Gelencsér Ferenc alpolgármesternek is le kell mondani, amennyiben felveszi a listás mandátumát. Hasonló a helyzet az IV. kerületben is, ahol az LMP-s Kanász-Nagy Máté hagyja el az önkormányzatot.

A korrupciós botrányba keveredett Völner Pál helyére az esztergomi alpolgármester, Erős Gábor ugrott be Komárom-Esztergom megye 2-es választókerületében. Erős győzelme miatt időközi választást kell kiírni, azonban nem kell nagyon izgulnia a Fidesznek, mivel 2019-ben a város minden választókerületében kormánypárti jelölt nyert. 24 év elteltével távozik Kecskemét alpolgármestere a helyi közgyűlésből. A fideszes Szeberényi Gyula Bács-Kiskun-megye 2-es választókerületében nyert parlamenti mandátumot. Hasonló a helyzet Kiskundorozsmán is, ahol a fideszes Mihálffy Béla távozik, mivel egyéni mandátumot szerzett Csongrád-Csanád megye 2-es választókerületében.

Az ellenzéki listáról parlamenti mandátumot kaphat a DK-s Hegedüs Andrea, aki Miskolcon önkormányzati képviselő és a momentumos Sebők Éva is, aki Orosházáról távozik.