Gyurcsány Ferenc: Dobrev Klárával győztünk volna!

Gyurcsány Ferenc: Dobrev Klárával győztünk volna!

Dobrev Klárával győztünk volna! – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja szombat délelőtti politikai tanácskozásán, melyen részt vettek a baloldali párt országgyűlési képviselőjelöltjei, képviselői, választókerületi elnökei, országos elnöksége és az országos tanács tagjai is.

A korábbi kormányfő elismerte, „az elmúlt 30 év legsúlyosabb vereségét szenvedte el ez az oldal”. Tagadta ugyanakkor Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek azt az állítását, mely szerint egyes vezetők ne akartak volna győzni.

Gyurcsány kritizálta az előválasztás intézményét is. Úgy vélte, „a sokaság, ami részt vett az előválasztáson, elporladt már október 23-ára”. Szerinte ugyanis az egyéni jelöltek megtalálásban alapvetően azt a funkciót betöltötte, hogy a legjobbat válasszák ki közülük, a miniszterelnök-jelölt megtalálásban nem volt jó megközelítés az előválasztás. Gyurcsány Márki-Zay nevét nem mondta ki, de egyértelműen utalt rá. Három pontban kritizálta az ellenzéki jelöltet:

  • „Olyan a földön nincs”, hogy egy alapvetően baloldali centrumú politikai közösség jobboldali jelöltet választ, „ez a választók lelkének, álmának elárulása”.
  • A kormányfőaspiráns mögött nem volt szervezeti, politikai háttér.
  • A miniszterelnök-jelölt ambíciója annak az ellenzéknek leváltása volt, amelynek élén győzni kellene, de ezt „öngyilkosságnak hívják”.

A baloldali pártvezető szerint Márki-Zay őszinte volt, amikor kimondta, hogy ő jobboldali, keresztény, 7 gyerek apja, viszont – tette hozzá – csak egy valaki volt, aki leszögezte, ezzel a háttérrel ez a jelölt alkalmatlan: Dobrev Klára. Később Gyurcsány azt is megjegyezte: a felesége vezetésével győztek volna. (Az előválasztás második fordulójában Márki-Zay Péter a szavazatok 56,71, Gyurcsány Ferenc felesége pedig mindössze 43,29 százalékát szerezte meg. – A szerk.)

A „gyurcsányozásról” úgy vélekedett, azt akarják elérni vele, hogy ő politikai öngyilkosságot kövessen el, de ő erre nem hajlandó. Úgy vélte a Fidesz részéről ez egy narratív, hogy „az istennek nem akar elmenni, itt van és küzd és csinálja”. Az ellenzéki oldalról érkező „gyurcsányozást” pedig úgy értékelte, az intellektuális és erkölcsi kérdés: a silányság kérdése, amit ő „megvet és küzd ellene kitartóan”. Azt mondta, „nem magyarázkodni, bűnbakot keresni kell, hanem szembe fordulni és küzdeni, kompromisszum nélkül, becsületesen”. Gyurcsány azt ígérte, a DK-sok nem kérnek engedélyt se a kormánytól, se mástól, hogy azt tegyék, amiben hisznek. Hogy valaki együttműködik-e velük, az a maga választása – fűzte hozzá.

Gyurcsány később ugyancsak a választókat tette felelőssé, „messiásváróknak” nevezve őket, szerinte azokon van a felelősség, „akik nem értik meg, országot vezetni felelősség, tapasztalat, tudás”. Azt ígérte, nem fognak foglalkozni „partizánok napi ötleteivel”, csak olyan kérdésekkel, amelyet valamelyik velük együttműködő párt vagy frakció terjeszt eléjük.

A korábbi miniszterelnök azt is megjegyezte, 10 éve alatt 10 párt született az ellenzéki oldalon, ezért onnan a stabilitás hiányzik. Szerinte azok, akik lemondást követelnek az ő oldalukon, nem segítenek senkinek, azontúl, hogy kiírták magukból. „Ventilálni otthon, egyedül is lehet, nem kell ezzel fellármázni az egész világot, hogy muníciót adjanak velünk szemben” – mondta Gyurcsány, aki úgy vélte, az ellenzéknek egységesebbnek és szervezettebbnek kell lennie a jövőben.

A teljes beszéd itt tekinthető meg:

(Magyar Hang nyomán)