24 kórházigazgatót rúg ki Pintér Sándor és a fideszes Országos Kórházi Főigazgatóság

24 kórházigazgatót rúg ki Pintér Sándor és a fideszes Országos Kórházi Főigazgatóság

Nagy leépítéseket jelentett be az egészségügyben a belügyminiszter: december 31-i hatállyal két országos intézet és öt megyei kórház vezetőjének mondanak búcsút. A bűnük? Elmúltak 65 évesek. Rajtuk kívül még 17 kórházigazgatót küldenek el.

A Honvédség után az egészségügyben is megkezdődött a fideszes tisztogatás? Pintér Sándor belügyminiszter 2023. december 31-ei hatállyal, érdemeik elismerése mellett, két országos intézet és 5 megyei kórház főigazgatójának vezetői kinevezését vonta vissza, mivel betöltötték a 65 éves korhatárt – közölte a Belügyminisztérium, de hogy mely intézményekről van szó, azt egyelőre nem kötik a nyilvánosság orrára.

A Belügyminisztérium alá, azaz kormány fennhatóságába tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) további 10 városi kórház főigazgatóját küldi el.

Hozzátették, hogy emellett „az érintettek szakmai munkájuk elismeréseként kitüntetésben részesülnek”.

Szó sincs azonban az érdemeik elismeréséről, sem pedig kitüntetésről a minisztériumi közlemény további részében, beszámolnak azonban arról, hogy további két megyei kórház főigazgatóját és öt városi kórház főigazgatóját is menesztik. Ki nem rúgják őket, maradhatnak a kórházban, csak nem lehetnek vezetők.

Az új főigazgatók kinevezéséig az intézmények vezetését a helyettesek látják el – zárul a szűkszavú közlemény, amely egyetlen kórházat vagy személyt sem említ név szerint.

Vajon mi állhat a kórházigazgatók tömeges kirúgásának hátterében?

Csak a hatalmukat akarják kiterjeszteni, vagy intézménybezárásokra készül a kormány?

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminiszterrel meglátogatja a kórházban a Teréz körúti robbantás sérültjeit 2016. október 1-jén. MTI/Police.hu)