30 millióig járhat a Quaestor-kártalanítás

Az igazgatóság a két független jogi szakvéleményt is figyelembe véve hozott olyan döntést, hogy a fiktív kötvénnyel rendelkező ügyfelekkel szemben fennáll a Beva kártalanítási kötelezettsége.

A közlemény szerint a Beva igazgatóságának döntése nem terjed ki a kártalanítás részleteire, azokat a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását követően lesz lehetőség tisztázni.

Hangsúlyozzák, hogy az érintett ügyfeleknek nincs azonnali teendőjük. A kártalanítási igények bejelentése a felszámolás elrendelése után, és a Beva erre vonatkozó felhívását követően lesz aktuális. Hozzáteszik, hogy a Beva ugyanakkor megtesz mindent azért, hogy a károsult ügyfelek a lehető leghamarabb hozzájussanak a kártalanítási összeghez.

Az MTI arra vonatkozó kérdésére, hogy a Beva milyen összeghatárig kártalanítja a Quaestor kötvényeseit, tekintettel arra, hogy a jegybank nemrég javasolta az összeg 100 ezer euróra emelését a jelenlegi 20 ezer euróról, az alap azt a választ adta, hogy "a Beva jogalkalmazó, így mindenkor a hatályos jogszabályok alapján látja el feladatait, így amint új jogszabály lesz, a Beva annak megfelelően fogja végezni a munkáját."

A Magyar Nemzeti Bank pénteken azt közölte, hogy akár már a jövő héten megszülethet a döntés a Questor Értékpapír Zrt. felszámolásáról, amellyel megkezdődhet az érintett ügyfelek tényleges kártalanítása.