Valamit megint be fog kebelezni az állami távközlési szuperholding: 400 milliárdos kötvénykibocsátásra készülnek

Mészáros Lőrinc barátjának, Jászai Gellértnek az érdekeltsége, a 4iG ismét valami nagy dologra készülhet. Ugyanis a portfolio.hu beszámolója szerint újabb napirendi ponttal egészítették ki a 4iG szeptember 30-án megtartandó rendkívüli közgyűlésének napirendjét, a vállalat a következő két évben tőkeemelést és brutális mértékű vállalati kötvénykibocsátást hajthat végre.

A közgyűléstől azt várják, hogy

  • 2 éves időtartamra szóló felhatalmazást adjon a 4iG alaptőkéjének legfeljebb 7 milliárd forintra történő felemelésére,
  • illetve 2 éves időtartamra szóló felhatalmazását adjon  vállalati kötvény kibocsátására összesen 400 milliárd forintig.

A gazdasági lap összeállítása szerint idén augusztus 31-én a 4iG alaptőkéje 1 984 158 420 forint volt, vagyis, amennyiben 7 milliárd forintra emelné meg a társaság az alaptőkét, az 5 015 841 580 forintos tőkeemelést jelentene. Amennyiben erre a jelenlegi sorozat esetében látható részvényenként 20 forintos névértéken kerülne sor, akkor 250,8 millió darab új részvényt bocsáthatna ki a vállalat. Persze erről eltérhet a 4iG, a névértéknél magasabb árfolyamon is bocsáthat ki részvényeket, és a mostanitól eltérő névértékű, új részvénysorozatot is kibocsáthat.

Jelenleg egyébként 99 207 921 darab részvénye van a társaságnak, így ha a most bejelentett tőkeemeléssel számolunk, akkor a névértéken történő 5 milliárd forintos tőkeemeléssel akár 350 millió darabra is nőhet a részvényeik száma. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy ez utóbbi többségi tulajdont szerez az eddig állami tulajdonban lévő Antenna Hungária Zrt.-ben, így Jászai Gellérték egyesítik a 4iG a távközlési portfólióját az állami céggel, létrehozva egy új szuperholdingot.