61 ezer menekült jött csak idén

Az elmúlt 30 napban kedden érkezett a legtöbb, 876 illegális bevándorló Magyarországra.

A BÁH az eljárással kapcsolatban azt írta: az illegálisan érkező, menedékjogot kérők esetében regisztrálják a kérelmezőt, és meghatározzák a kötelező tartózkodási helyüket, ami 90 százalékban nyitott befogadóállomáson történő elhelyezést jelent.
 
A menedékkérők ingyenes utazási kedvezmény igénybevételéhez igazolást kapnak, hogy a kijelölt szállásra eljuthassanak. Akiknél a hatóság személyes szabadság korlátozása mellett dönt, a hatóság kíséretével kerülnek a menekültügyi őrzött befogadóközpontba.
 
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak nyitott befogadóállomása van Bicskén, Debrecenben, Vámosszabadiban, közösségi szállása Balassagyarmaton, és ideiglenes befogadóállomása Nagyfán, ahol kizárólag a kérelmezők regisztrációja folyik. Menekültügyi őrzött befogadóközpontjuk található továbbá Békéscsabán és Debrecenben. 
 
A nyitott befogadóállomásokat a menedékkérők napközben a házirendben foglaltak szerint elhagyhatják. A menekültügyi hatóság döntésének jogalapját európai uniós normák és nemzetközi egyezmények határozzák meg, amelyek alapján a menedékjogról szóló törvény részletesen meghatározza a menedékkérők befogadásával kapcsolatos szabályrendszert.
 
Aki nem menekült kérelmező, idegenrendészeti őrizetbe veszik, és ha a jogszabályi feltételek fennállnak, a visszafogadási egyezmények lehetőségei alapján visszatoloncolják az őrizetben lévő külföldit abba az országba, ahonnan érkezett, vagy amelyik ország állampolgára, illetve amelyik ország köteles visszafogadni.