A belarusz nagykövet szerint az Orbán-kormány azért lobbizik, hogy visszakerüljenek az uniós piacra

A belarusz nagykövet szerint az Orbán-kormány azért lobbizik, hogy visszakerüljenek az uniós piacra

A magyar és a belarusz kormány egy nukleáris együttműködésről is döntött.

Magyarország lobbizik azért, hogy a belarusz pellet visszakerüljön az uniós piacra, mivel jelenleg az szerepel az EU szankciós listáján, írta meg a Reform.by belarusz hírportál alapján a Portfolio. A lap szerint a magyar és a belarusz kormány egy nukleáris együttműködésről is döntött.

Mint kiderült, a belarusz kormány magyarországi nagykövete az állami tévének adott interjújában azt mondta, számukra a legérzékenyebb dolog a portfóliójuk vesztesége, ezek olyan szankcionált termékeket jelentenek, mint az ásványi műtrágyák és a fafeldolgozás.

"Egyébként a fafeldolgozásban magyar partnereink afféle lobbisták, hogy legalább a pelletre vonatkozó kvótákat keresztülvigyük, amire nagy a kereslet az európai piacon"

- mondta Uladzimir Ulakhovics, Fehéroroszország nagykövete, hozzátéve, hogy országának sok barátja van Európában, nagy szimpátiával kezelik.

A belarusz nagykövet az atomenergetikai ágazat kapcsán arról is beszélt, hogy nemcsak egy memorandumot írtak alá, hanem egy szakértői csoport felállításáról is megállapodás született.

"Fontos megjegyezni, hogy magyar partnereink nagyra értékelik azt a tapasztalatot, amellyel Fehéroroszország ma rendelkezik az atomerőművünkkel kapcsolatban" - mondta Ulakhovics.

(Címlapkép: Nagy István/Facebook)