A csehek úgy látják: Oroszország fokozódó kibertámadásai az ország biztonságát fenyegetik

A csehek úgy látják: Oroszország fokozódó kibertámadásai az ország biztonságát fenyegetik

A miniszter szerint nem kétséges az orosz katonai hírszerzés (GRU) érintettsége.

Oroszország szándékos kibertámadásai célzottak, és Csehország biztonsága és stabilitása ellen irányulnak - jelentette ki pénteken Ján Lipavsky cseh külügyminiszter, miután jelentést kapott arról, hogy a Microsoft Outlook korábban nem ismert gyenge pontjait kihasználva több intézmény ellen is kibertámadást hajtottak végre.

Az MTI azt írja: Vít Rakusan belügyminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy

egy ideje fokozódnak az orosz kibertámadások és számítógépes kémkedések, többtucatnyi, az infrastruktúra elleni ilyen támadást észleltek.

Ján Lipovsky szerint, aki a Cseh Kalózpárt tagja, a támadások módszere és középpontja az APT28 nevű csoport tevékenységeire emlékeztet, amely az orosz katonai felderítéssel áll kapcsolatban. A miniszter szerint nem kétséges az orosz katonai hírszerzés (GRU) érintettsége.

"Németországgal és más EU- és NATO-tagállamokkal együtt elítéltük az orosz hackereknek a rendszereink tönkretételére irányuló kísérleteit. A problémát gyorsan felfedeztük és elhárítottuk. Ma nyilvánosan is elítéljük a különleges hackereket" - áll a külügyminiszter közleményében, amelyet szóvivője, Daniel Drake juttatott el a CTK cseh hírügynökségnek, amely szerint az állami hatóságokat és az energiaszektort érték támadások.

Vít Rakusan, aki a Polgármesterek és Függetlenek pártnak (STAN) a tagja, miután pénteken találkozott német kollégájával, Nancy Faeserrel, újságírók előtt kijelentette: a szaporodó támadások ellenére Csehország szoros figyelemmel kíséri a lehetséges célpontokat, és naponta cserél információkat Németországgal. A fenyegetések többsége a nagyközönség előtt nem ismert, és korai szakaszban eltávolítják őket.

Rakusan és Nancy Faeser is megerősítette, hogy a kibertámadásokat az orosz katonai hírszerzés szervezi. A német belügyminiszter szerint a támadások 2022-ben kezdődtek, és német hadiipari vállalatok és az űrügyi ágazat ellen is irányulnak.

Rakusan szerint a cseh belügyminisztérium részlegeit és rendszereit is napi szinten érik különböző támadások.

Eközben az Európai Unió és tagállamai, illetve a NATO is elítélték pénteken a Németország és Csehország elleni orosz kibertámadásokat.

(Címlapkép: x.com)