A Farkas Flórián idején keletkezett 1 milliárd forintos költségvetési pénzt inkasszálta a BM az ORÖ számlájáról

A Farkas Flórián idején keletkezett 1 milliárd forintos költségvetési pénzt inkasszálta a BM az ORÖ számlájáról

Lakatos Oszkár, az ORÖ elnökhelyettese az Alfahírnek elmondta: ez törvénytelen, és az is érthetetlen, hogy a belügynél 12 évvel később derült ki, hogy Farkas Flóriánék szabálytalan módon, a működésre szánt keretből fizettek.

A Belügyminisztérium osztályvezetőnője rendelte el az Országos Roma Önkormányzattal szemben az inkasszót, de jogászaink tanulmányozták a BM szervezeti működési szabályzatát, és ez alapján az inkasszálást csak államtitkár, vagy államtitkár-helyettes tehette. Tehát törvénytelen volt az ORÖ elleni inkasszó

- nyilatkozta az Alfahírnek Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese, jelezve, hogy a BM intézkedésével egy időben az ORÖ székházára jelzálogot is tettek.

Lakatos Oszkár levélben értesítette az Országos Roma Önkormányzat képviselőit, hogy a folyamatban lévő adóhatósági végrehajtási eljárások miatt a törvény szerinti költségvetési támogatást nem kapják meg, a bankszámlán lévő megmaradt összeget inkasszálták, azaz az ORÖ a technikai csőd állapotába került.

Ennek eredményeként egyetlen intézményünk, iskolánk, a gazdasági osztályunk, és más hivatalaink nem kaphatnak egyetlen fillért sem! Ez körülbelül 100-120 munkatársunkat érinti és legalább 240 gyermeket. Azt viszont fontos hangsúlyoznom, hogy mi ezt az egészet a Farkas Flórián befolyása alá került időszakból örököltük meg. 2011 óta, Farkas Flórián akkori irányítása alatt már zajlottak a szabálytalanságokat feltáró eljárások

- hívta fel a figyelmet Lakatos Oszkár.

Az ORÖ általános elnökhelyettese lapunknak elmondta, a Farkas Flóriánék ténykedései nyomán keletkezett 1 milliárd forintos hiányt a korábbi vezetés ugyan befizette, de a BM szerint a működési és pályázati pénzből ezt nem lehetett volna visszafizetni.

De mégiscsak visszafizetésre került, ezért nekünk van most egy több mint 1 milliárdos igényünk, mert ha korábban törvénytelenül lett befizetve, akkor a BM szintén törvénytelenül tartotta meg ezt a pénzt. Tehát ez visszajárna, bevételként tudnánk realizálni, vagy pedig nem ragaszkodunk a kártérítéshez, de akkor a BM konszolidálja az ORÖ-t. Azért az mindenképpen érdekes, hogy 12 évvel később jön rá a BM, hogy szabálytalanság történhetett

- mondta az ORÖ vezetője.

Lakatos Oszkár közölte, jogi úton folytatják az ügyet, bár korábban ugyanezt elmondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) „gondoskodáspolitikáért” felelős államtitkára, illetve más államtitkárok előtt is, de érdemben nem reagáltak a jogi panaszra.

Az N1TV élőben közvetítette az ORÖ mai tájékoztatóját:

Címlapkép: Lakatos Oszkár, az ORÖ általános elnökhelyettese. Fotó: MTI Balogh Zoltán