A Fidesz nem szavazott, amikor az EP elítélte a Moszkvát szolgáló európai politikusokat

A Fidesz nem szavazott, amikor az EP elítélte a Moszkvát szolgáló európai politikusokat

A máskor oly bőszen gombnyomogató kormánypárt 12 európai parlamenti képviselője közül ezúttal egy sem szavazott...

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott állásfoglalása szerint egyes választott európai uniós politikusok és pártok tudatosan szolgálják az orosz vezetés érdekeit, aláásva ezzel az EU egységét és demokráciáját – írta meg a Telex.

A lap a MEPWatch adataira hivatkozva azt írja, a szöveg végszavazásánál 433-an nyomtak igent, 56-an nemet és 18-an tartózkodtak.

A Fidesz 12 képviselőjéből azonban egy sem adott le voksot, pedig aznap más témákban több párttag is szavazott.

A javaslatra a volt MSZP-s Ujhelyi István, Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és a jelen lévő DK-sok is igent mondtak.

Az elfogadott végső szöveg egyébként több uniós országot, pártot és politikust is megemlít, de a Fideszt, Magyarországot vagy Orbán Viktort név szerint nem említi. Az orosz befolyásra német, francia, szlovák és katalán példákat hoz.

A Fidesz képviselői a belarusz ellenzékkel szembeni akciókat elítélő állásfoglalásnál szintén nem szavaztak. A képviselő-testület a több mint 1400 politikai fogoly azonnali és feltétel nélküli elengedését követelte, a tagállamoktól pedig keményebb szankciókat kért - tette hozzá a Telex.

(Címlapkép: Vlagyimir Putyin orosz államfő interjút ad Tucker Carlson amerikai médiaszemélyiségnek a moszkvai kormányzati negyedben, a Kremlben 2024. február 9-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov)