A G7-csúcson döntöttek, az eddiginél jobban akarnak védekezni a választások manipulálás ellen

A G7-csúcson döntöttek, az eddiginél jobban akarnak védekezni a választások manipulálás ellen

A világ hét legfejlettebb ipari országának vezetői "minden korábbinál nagyobb aggodalmuknak" adtak hangot a manipuláció és a demokratikus intézmények működésébe, illetve a választásokba történő beavatkozás miatt.

Hatékonyabban akarják megelőzni a demokráciájuk elleni támadásokat a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) vezetői - közölték az országcsoport csúcstalálkozóján pénteken kiadott zárónyilatkozatban.

"Egy olyan évben, amikor világszerte milliók választják meg a vezetőiket és képviselőiket, megerősítjük elkötelezettségünket a demokratikus értékek és az emberi jogok megőrzése iránt"

- olvasható a dokumentumban.

A G7 vezetői "minden korábbinál nagyobb aggodalmuknak" adtak hangot a manipuláció és a demokratikus intézmények működésébe, illetve a választásokba történő beavatkozás miatt, és megerősítették elkötelezettségüket az alapvető értékek és emberi jogok védelme mellett, még az új technológiák gyors fejlődése mellett is.

Idén rendkívül sok választást tartanak a világban - jegyezték meg a vezetők - és egy sor fél próbálkozik meg "beavatkozási kampányokkal, rosszindulatú kibertevékenységekkel és országokon átnyúló megtorlással, hogy kollektív módon aknázza alá a szuverenitást és a demokratikus értékeket".

A G7 tagjai közül idén Németországban, Franciaországban és Olaszországban, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban tartanak választásokat. Indiában, a világ legnépesebb demokráciájában is választásokat tartottak.

Az országcsoport ígéretet tett arra, hogy reagálni fog a fenyegetésekre "az emberi jogokat támogató intézkedésekkel és a szólásszabadság és a szabad, független és pluralista média támogatásával".

(Címlapkép: Résztvevők tárgyalnak a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos csúcstalálkozóján a dél-olaszországi Fasanóban 2024. június 13-án. MTI/AP/Andrew Medichini)