A Jobbik szerint milliárdos költségvetési veszteséget okoz az 5 forintos érme forgalomban tartása

A Jobbik szerint milliárdos költségvetési veszteséget okoz az 5 forintos érme forgalomban tartása

Balassa Péter úgy látja, a bevonás tízmilliárdos megtakarítást jelenthet a magyar költségvetésnek, és ezt a forráshiánnyal küzdő szociális területre is át lehetne csoportosítani. Az ellenzéki képviselő ezért határozati javaslatot nyújt be a parlamentnek.

"Használjuk az eszünket, mert nem használjuk a pénzünket: milliárdos költségvetési veszteséget okoz az 5 forintos érme forgalomban tartása!" – hívta fel a figyelmet keddi Facebook-posztjában Balassa Péter, aki nem először javasolja az érme bevonását. A Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője felidézte, augusztus 1-je a forint születésnapja, 1946-ban ekkor vált Magyarország hivatalos fizetőeszközévé, és az 5 forintos érmét már ekkor is készítették.

Az azóta eltelt időben a pénzromlás üteme viszont felgyorsult, ami a forint leértékelődéséből, az árak drasztikus emelkedéséből, a valós inflációból és a háztartások eladósodottságából jól látszik

– emlékeztetett az ellenzéki politikus, hozzátéve, még jobban szemlélteti azonban a pénzünk romlását, hogy az 5 forintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, sőt színesfémhulladékként kilóra többet ér, mint fizetőeszközként. Ennek oka, hogy az 5 forintos súlya 4,2 gramm, anyaga réz, cink és nikkel, továbbá 238 darab ad ki egy kilót, ami 1.190 forintot ér.

Átlagban a hulladékár – különös tekintettel a tartós 20 százalék feletti inflációra – többszöröse lehet az alapanyagárnak: csak sárgaréztartalommal számolva 1 kg alapanyag kb. 6000 forint körül van, így 1 db 5 forintos akár 30 forintba is kerülhet, amihez hozzáadódik a nikkel, az érmeverés, a szállítás, a tárolás és az egyéb költségek – ismertette Balassa, kijelentve:

Látható tehát, hogy a magyar államnak ezt a pénzt forgalomban tartani nem gazdaságos, hiszen a közel 700 millió darab – ami az érmék nagyságrendileg 33 százalékát teszi ki – nagy veszteséget termel. Az érme bevonása – még a kerekítésből származó kiadások mellett is – több mint tízmilliárdos megtakarítást jelenthet a központi költségvetésnek, amely összeget a forráshiánnyal küzdő szociális területre lehetne átcsoportosítani.

A jobbikos politikus arra is kitért, hogy a jegybank 2008. március 1-jén vonta be a forgalomból az 1 és 2 forintos érméket, s akkor ez a döntés nemzetgazdasági szinten 3-4 milliárd forintos megtakarítást eredményezett. Egy közvéleménykutatás szerint a készpénzhasználók kétharmada szerint már nincs szükség az 5 forintosokra sem – érvelt.

"A fentiekre tekintettel határozati javaslatot nyújtok be, mellyel kezdeményezem az Országgyűlésben az 5 forintos érme bevonását!" – szögezte le végül Balassa Péter.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)