A kommunista Kína dokumentumfilmben mutatta be, hogyan támadná meg Tajvant

A kommunista Kína dokumentumfilmben mutatta be, hogyan támadná meg Tajvant

Kína továbbra sem tett le a saját kormányzattal rendelkező Tajvan bekebelezéséről.

Kína új dokumentumfilmet adott ki hadseregének felkészüléséről egy Tajvan elleni esetleges támadásra, melyben a bemutatott katonák ígéretet tesznek, hogy szükség esetén akár az életüket is feláldozzák a harcok során, írja az MTI.

A Chasing Dreams (Álmokat kergetve) egy nyolcrészes dokumentumfilm, melyet a kínai CCTV állami televízió a hét elején sugárzott a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) fennállásának 96. évfordulójára.

A film katonai gyakorlatokat és több tucat katona vallomását tartalmazza, akik fogadkoznak, hogy a haláltól sem rettennek vissza egy Tajvan elleni lehetséges támadás során.

Kína saját területének tekinti a saját kormányzattal rendelkező Tajvant, és szükség esetén az erőszaktól sem riad vissza. Az állami média és a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg gyakran tesz közzé propagandaanyagokat a hadsereg modernizációjáról és a katonai gyakorlatokról. A videók a kínai nacionalizmus erősítését szolgálják, és elrettentő céllal mutatják be az ország katonai erejét Tajvan, és közvetett módon az Egyesült Államokkal számára. Bár az Egyesült Államok nem ismeri el Tajvant szuverén nemzetként, ígéretet tett arra, hogy egy esetleges invázió esetén a szigetország védelmére siet.

A Fehér Ház júliusban jelentette be, hogy egy 345 millió dolláros segélycsomaggal támogatja Tajvant. A döntést, amely a szakértők szerint az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott katonai támogatás tapasztalataira épült, bírálat érte Peking részéről.

A Chasing Dreams dokumentumfilmben a kínai hadsereg hadgyakorlatai szerepelnek, melyek pontosan kiszámított támadások szimulációit mutatják be a szigetország ellen. A hadgyakorlatokat áprilisban, Caj Jing-ven tajvani elnök amerikai látogatása után hajtották végre.

A film drámai részei között szerepel a kínai hadsereg különböző hadosztályain szolgáló katonáinak ígérete, hogy életüket is feláldozzák egy Tajvan elleni esetleges támadás során. "Ha háború törne ki, és a körülmények nem lennének alkalmasak a tengeri aknák biztonságos eltávolításához, akkor a saját testünket használnánk arra, hogy biztonságos utat hozzunk létre a haderőink számára" - mondta a kínai haditengerészet aknakereső egységének egyik búvára. A légierő egyik pilótája úgy nyilatkozott, hogy ha kifogyna a lövedékekből, akkor a vadászrepülőgépe lenne az ellenség fele kilőtt utolsó rakéta. A különleges taktikai egység parancsnoka arról beszélt, hogy ugyan fájdalmas bajtársakat elveszíteni, de vészhelyzet esetén mindig higgadt és mindig készen áll a harcra. A dokumentumfilmben a Santung repülőgép-hordozót is bemutatják, amint formációban hajózik több más hadihajóval.

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg az elmúlt hónapban fenyegetésként többször is a Tajvani-szoroshoz vezényelte a Santung repülőgép-hordozót.

Az elmúlt pár évben a hadsereg vadászrepülői viszonylag gyakran lépték át a szoros középvonalát, amely informális határvonalként működik Kína és Tajvan között, különösképp a Tajvan és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok miatt.

(Címlapkép: A kínai Népi Felszabadító Hadsereg megalakulásának 95. évfordulójáról megemlékező hirdetés egy pekingi irodaház falán 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök előző napi tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/EPA/Vu Hao)