A kormány meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat

A kormány meghosszabbítja az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat

A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat viszont továbbra is engedélyezik.

A magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat - közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában szombaton.

A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat viszont továbbra is engedélyezik. Nagy István közölte, szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés, a piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fent kell tartani.

Az olcsó ukrán import újra eláraszthatja a szomszédos tagállamok piacait, az októberi és novemberi időszakban betakarított magyar kukorica és napraforgó elől foglalja a szabad tárolási kapacitásokat, ebben az esetben pedig még nagyobb nehézségekkel kell a gazdálkodóknak szembenézniük

- mondta a miniszter.

Az agrárminiszter jelezte, a magyar kormány az utolsó pillanatig várt a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban az Európai Bizottság döntésére.

Az ukrán termékeknek el kell jutniuk a hagyományos, azaz afrikai és arab-félszigeti vásárlóihoz, mivel ott várják és keresik. Ha nem jut el oda, akkor éhínség jön, akkor migrációs hullám is lesz, annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek

- állította Nagy István, aki ennek elkerülésére a magyar agrárkormányzat tranzittámogatási alap létrehozását javasolta, amellyel az ukrán mezőgazdasági termékeket ki lehet juttatni Európából az északi vagy a déli szabadkikötők felé.

**A nemzetközi nagytőke tulajdonában álló nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az EU piacainak uralása, amely nemcsak a határmenti, hanem valamennyi tagállam mezőgazdasági termelőinek komoly gondot fog okozni

- hangoztatta az agrártárca vezetője megjegyezve, minden európai polgárnak az az érdeke, hogy ellenőrzött körülmények között előállított termékek kerüljenek az asztalra. Szavai szerint szomorú látni, hogy ezt a folyamatot Brüsszel nem érzékeli, és az európai gazdák helyett az ukrán termelőket támogatja.

(MTI)

Címlapkép: Az orosz hadsereg által lefoglalt ukrán búzaraktár az ukrajnai Luhanszki terület Sztarobilszk körzetében fekvő Kalmicsanksz gazdaságában 2022. július 12-én. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij