A kormány vizsgálja, legyen-e ezer forintos időpontfoglalási díj a rendelőkben

A kormány vizsgálja, legyen-e ezer forintos időpontfoglalási díj a rendelőkben

Az egészségügyi államtitkár elismerte, érzékelik, hogy nem zökkenőmentes az új járóbetegirányítási rendszer működése.

Már nem lehet „elhajtani” a nem területi beteget a szakrendelőből, kivéve, ha elfogyott az intézmény közfinanszírozott ellásokra költhető kerete – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség balatonfüredi konferenciáján, amelyről a Népszava készített összefoglalót.

Az államtitkár az előadáson kijelentette azt is, hogy

a ciklus végéig már nem kerül sor az önkormányzati rendelők államosítására, viszont erősebb felügyeletet kapnak a megyei kórházaktól.

Az ellátandó betegekhez képest kevés az orvos és a szakdolgozó

A lap azt írja, a rendezvényen a szakrendelők érdekvédelmi szervezete jelezte: az ellátandó betegekhez képest kevés az orvos, a szakdolgozó. Hangsúlyozta, a szakembergárda idősödése és a foglalkoztatásukat nehezítő szabályok is nehezítik a napi működést.

Takács Péter ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy

a nyugdíjas szakemberek foglalkoztatását is könnyítené a kormány, ezért ősszel több egészségügyi salátatörvény is a döntéshozók elé kerül.

Az érdekvédelmi szervezet várólista-csökkentő programot vár a szakrendelők kapcsán is

A Népszava beszámolója szerint az érdekvédelmi szervezet a szakrendelők várakozási idejének mérsékléséhez a kórházakéhoz hasonló várólista-csökkentő programot várnak a kormányzattól. Jelezték továbbá azt is, hogy az új betegirányítási rendszer szintén zavarokat okoz a napi működésben.

Takács Péter arra is kitért:

A kormányzat is érzékeli, hogy nem zökkenőmentes az új járóbeteg-irányítási rendszer működése. Még mindig túl kevés szakrendelő ajánl fel szabadon foglalható időpontokat.

Szondi Zita, az országos kórházi főigazgató helyettese az új időpontfoglalási rendszerrel kapcsolatban kiemelte, hogy tapasztalataik szerint az új rendszerben előjegyzett betegek 30 százaléka nem jelenik meg a szakrendelésen.

Jöhet az ezer forintos foglalási díj?

Pál Miklós, a szövetség elnökségi tagja a közönség soraiból azt javasolta, hogy

be kellene vezetni az ezer forintos foglalási díjat, és ha megérkezik a beteg a lefoglalt időpontjára, akkor visszakapja a pénzt. Ha nem, bukta az összeget.

Takács Péter a javaslatra úgy reagált:

"Ez az ötlet jobban kezelhető, mint a vizitdíj, megvizsgáltatja a lehetőségét".

Megjegyezte: bár politikailag érzékeny kérdés, de mint ellátásszervezési eszközként, nem látott benne kivetni valót - számolt be a Népszava.

(Címlapkép: Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára (b) és Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Minden nap egy alma… – Milyen az egészséges egyészségügy? című pódiumbeszélgetésen a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 24-én. MTI/Katona Tibor)