„A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”

„A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”

A KNYF is reflektált arra, hogy ismételten tanúként hallgatta ki a hangfelvételt közzétevő Magyar Pétert az ügyészség. Szerintük az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nemcsak jogi, hanem fizikai képtelenség is.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az előtte folyamatban lévő büntetőügyben kedden ismét tanúként hallgatta ki Magyar Pétert - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az MTI-vel.

Emlékeztettek, hogy kihallgatása előtt Magyar Péter nyilvánosságra hozott egy a volt házastársával, Varga Judit egykori igazságügyi miniszterrel folytatott magánbeszélgetésről készült hangfelvételt.

Az ügyészség szerint helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget.

"A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül"

- tudatták csavarosan.

Közölték azt is, hogy az ügyészség valamennyi, a felvételen és a Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemez, értékel és további bizonyítást végez.

„Ismételten szükséges rámutatni arra, hogy ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nemcsak jogi, hanem fizikai képtelenség is”

- hangsúlyozta közleményében az ügyészség. Hozzátették: valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentált, ráadásul ezeket az adatokat nemcsak egy helyen tárolják, hanem megjelennek más szervek adattárában is, beleértve a nyomozási bírókat vagy a titkos műveleteket végző szerveket.

„Minden, az úgynevezett Völner-Schadl-ügyben keletkezett dokumentum sorsa ismert, az adatokból feltárható valamennyi cselekmény vizsgálata a vonatkozó törvényeknek megfelelően megtörtént vagy folyamatban van”

- áll a közleményben.

Ezekről részletesebb tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség március 28-án sajtótájékoztatón ad - írták végezetül, de Rogán Antal nevét egy szóval sem említették.

Mai ügyészségi meghallgatása után tartott sajtótájékoztatóján a volt igazságügyi miniszter exférje megerősítette, Rogán Antal érintett a Schadl-Völner-ügyben, és szerinte Orbán Viktor még többet tudhat róla, így a kormányfőt is beidéztetné. Jelezte Magyar Péter azt is, hogy kedd estére tüntetést hirdet a Markó utcában, és indulni fog az idei EP-választáson.

(Címlapkép: Magyar Péter második ügyészségi meghallgatásakor 2024. március 26-án - Béli Balázs/Alfahír)