A magyar külügy cégének dolgozott az Amerikában csempészetért letartóztatott férfi anyja

A magyar külügy cégének dolgozott az Amerikában csempészetért letartóztatott férfi anyja

Még közös képe is van Szijjártóval annak a nőnek, akinek a fiát letartóztatták, mert a gyanú szerint Amerikából akart az orosz kormányzat irányába csempészni.

Horváth Bence, azaz Bence Horvath katonai minőségű rádiótechnikát akart Amerikából Oroszországba csempészni az ellene folyó nyomozás szerint. Konkrétan azzal gyanúsítják, hogy másokkal összeesküvést szőtt amerikai eredetű rádiótávközlési technológia engedély nélküli, illegális exportjára orosz kormányzati végfelhasználók számára.

A gyanú szerint az eszközöket orosz állami megrendelésre szállították.

A 444 írta meg, hogy Horváth anyja is foglalkozott ugyanilyen rádiók Oroszországba exportálásával. Korábban ugyanis ő vezette azt a céget, ami a Motorola hivatalos beszállítója volt Oroszországban, és ami 2005-től az orosz belügyi szerveket is ellátta ezekkel az eszközökkel.

Utána ő lett a magyar külügyminisztérium háttérintézményének moszkvai irodavezetője.

Ezután Horváth Ficzere Margarita a magyar állam egyik cégében, a külügyminisztérium háttérintézményében volt irodavezető, a moszkvai képviseletet Szijjártó Péter külügyminiszterrel nyitott meg 2019. december 13-án. Erről az MTI egy fotót is közölt, amely címlapképünkön is látható.

A Telex megkereste a külügyminisztériumot, hogy megtudják, Szijjártó Péter ismeri-e Horváth Ficzere Margaritát, a fiát, és hogy milyen kapcsolatban áll most a minisztérium a HEPA-val. Válaszában a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya azt írta, hogy Ficzere Margarita nem töltött be pozíciót magyar állami cégben, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban.

„A partneriroda 2023. márciusában megszüntetésre került, Ficzere Margarita nem áll szerződéses jogviszonyban a Külügyminisztériummal”.

Hozzátették, hogy

az amerikai államügyészi hivatal tájékoztatta a területileg illetékes magyar konzulátust H. Bence letartóztatásáról, de a férfi nem igényelt magyar konzuli védelmet.

(Címlapkép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án.)