A napelemes rendszerekben a legkisebb alkatrészek is számítanak (x)

A napelemes rendszerekben a legkisebb alkatrészek is számítanak (x)

A napelem tartószerkezet az egész rendszer hatékonyságát nagymértékben befolyásolja. Ez általában egy elég komplex szerkezet, amit kifejezetten az adott körülményekhez igazítanak.

A rendszer telepíthető lapostetőre és földre is, de minden esetben rengeteg kiegészítő alkatrészre is szükség lesz.

A panelek stabil rögzítése a köztes leszorító elemekkel lehetséges

A tartószerkezet megtervezése során több szempontot is figyelembe kell venni. A legnépszerűbbnek a szerelősínek számítanak, amiket könnyedén be lehet szerezni a Modulfix oldaláról is. Nagy előnye ennek a kialakításnak az, hogy a későbbi bővítés nem feltétlenül jár komoly munkálatokkal, egyszerűen hozzá lehet csatolni az új paneleket. A napelem tartószerkezet megtervezésének első lépése, hogy alaposan fel kell mérni a helyszínt és adottságait.

Meg kell nézni, hogy egyáltalán hova érdemes telepíteni a paneleket (ahol a legtöbb napfény érkezik rájuk), milyen tartószerkezet használható és azt hogyan kell kialakítani. Nagy szerep hárul a napelem köztes leszorító elemekre, amiknek két fő funkciója van. Egyrészt stabilan rögzítik a panelt a tartószerkezethez, másrészt az egyes panelek között megtartják a szükséges távolságot. Általában alumíniumból készülnek, mivel ez az anyag rendkívül tartós és még az időjárás-állósága is kiemelkedő. A napelemes rendszer ennek köszönhetően hosszú távon is megbízhatóan használható lesz, mivel minden egyes panel stabilan rögzítve lesz.

Extrém, viharos időjárási körülmények között sem kell aggódni amiatt, hogy a fontosabb berendezések elmozdulnak, megsérülnek. Az alumínium viszonylag könnyű, így a teljes tartószerkezet súlyát sem fogja nagymértékben növelni. A leszorító elem kiválasztása során a csavarok méretére és típusára is oda kell figyelni. Az M8-as furathoz az M8-as csavar lesz a tökéletes választás.

Minden rendszerrel kompatibilis

A köztes leszorító elem nagy előnye, hogy széles körben lehet alkalmazni. Különböző profilokkal is kompatibilis lesz, lehet az akár alumínium vagy talpas, de még a trapézprofilokhoz is nyugodtan használhatjuk. Univerzális megoldás minden esetben, hogy ne kelljen amiatt aggódni, hogy a panelek elmozdulnak, egymáshoz érnek vagy súlyosan megsérülnek egy-egy nagyobb széllökésben.

Egyeztessünk szakemberrel

Természetesen a napelem tartószerkezet részletes kidolgozása nem egy egyszerű feladat. Mindenképpen egyeztetni kell a szakértőkkel, hogy a megálmodott rendszerhez milyen alkatrészekre, megoldásokra lesz szükség. A beszerzés ma már egyszerűen megoldható. A legtöbb alkatrészt, mint amilyen a köztes leszorító elem is, pár perc alatt megrendelhetjük online is. A vásárlás során minden paraméterre fokozottan figyeljünk oda, mivel nem mindegy, milyen méretre van szükség. A legjobb, ha a beszerzést is a szakemberre bízzuk.