A NATO főtitkára szerint nincs semmi etikátlan a fegyvergyártásban

A NATO főtitkára szerint nincs semmi etikátlan a fegyvergyártásban

Stoltenberg a tagországok és a szabadság védelmével kapcsolatban érvelt így. Szavai szerint "a bátorság nem állítja meg a harci drónokat, a hősiesség nem fogja el a rakétákat" Ukrajnában.

Nincs semmi etikátlan abban, ha fegyvereket gyártanak a NATO-tagországok védelmére - hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség Stockholmban tartott ipari fórumán szerdán.

Egyes befektetők abban a tévhitben élnek, miszerint a védelmi ipar valamiért nem etikusan működik - jelentette ki a fórum első napján a főtitkár.

"Azonban semmi etikátlan nincs abban, ha fegyvereket gyártunk a NATO-szövetségeseink védelmére, nincsen semmi etikátlan a szabadságunk megvédésében, nincsen semmi etikátlan az ukrán katonák támogatásában, hogy megvédjék a hazájukat"

- fogalmazott Stoltenberg, aki állítja: "ipar nélkül védelem, elrettentés és biztonság sem létezne".

Stoltenberg az orosz-ukrán háború kapcsán arra is kitért, a legtöbben azt hitték, hogy Oroszország pár nap alatt legyőzi az ukránokat, azonban Ukrajna a várakozásokat felülmúlva ellenállást tanúsított. Kiemelte:

"a bátorság nem állítja meg a harci drónokat, a hősiesség nem fogja el a rakétákat".

Ukrajnának sürgősen szüksége van "nagy mennyiségű" és "kiváló minőségű" fegyverekre a saját védelme érdekében - húzta alá.

Ezenkívül Stoltenberg üdvözölte a NATO példátlan támogatását az Ukrajnába szállított tankok, F-16-os vadászrepülők és lőszerek kapcsán, viszont elmondása szerint ezáltal megfogyatkozott a szövetség fegyverkészlete, így a fegyvergyártás fokozására lesz szükség a jövőben.

A kétnapos találkozón az MTI beszámolója alapján iparági vezetők, magas rangú NATO-parancsnokok és svéd tisztségviselők vesznek részt.

(Címlapkép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felszólal az észak-atlanti szövetség ipari fórumán Stockholmban 2023. október 25-én. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Jonas Ekstroemer)