A szakértők sem tudják még, hogy miért zuhant a rendőrségi helikopter a Balatonba

A szakértők sem tudják még, hogy miért zuhant a rendőrségi helikopter a Balatonba

Az első vizsgálatok alapján a pilótákat és a helikoptert is az előírásoknak megfelelően készítették fel.

Egyelőre ismeretlen a rendőrségi helikopter balatoni balesetének oka – közölte Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A helikopter és személyzete repülésre alkalmas állapotban kezdte meg szolgálati feladata végrehajtását

- mondta Gál Kristóf aki szerint a rendőrségi helikopter minden előírt technikai felkészítésen, vizsgán, éves és időszakos karbantartáson részt vett, azokon megfelelt, repülésre műszakilag alkalmas állapotban kezdte meg a gyakorlatot.

A pilóták valamennyi szükséges képesítéssel, repülőorvosi minősítéssel rendelkeztek, a repülési feladat végrehajtására az előírásoknak megfelelően felkészültek. A helikopter személyzete a vészhelyzet elhárítását a szakmai protokollnak megfelelően végezte, az azonban nem vezetett eredményre

- tette hozzá az ORFK szóvivője.

Gál Kristóf közölte, hogy a rendkívüli légügyi eseményekre vonatkozó eljárásrendnek megfelelően a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya hivatalból indított eljárást.

A repülőesemény vizsgálatát katonai légügyi hatóságként a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztálya és Állami Légiközlekedési Balesetvizsgáló Osztálya közösen folytatja. Vizsgálatuk lezárásáig a légibaleset bekövetkezésének okáról megalapozott kijelentés nem tehető - hangsúlyozta a szóvivő.

Az Alfahír is beszámolt, hogy a MD500E típusú rendőrségi helikopter Balatonszéplak-felső közelében csütörtök 14 óra 44 perckor zuhant a Balatonba. A balesetben senki nem sérült meg, a légijárművet még aznap kiemelték a tóból.

(MTI)

Címlapkép: Kiemelik a vízből a Balatonba zuhant rendőrségi helikoptert Balatonszéplak közelében 2023. szeptember 7-én. Az MD 500E típusú helikopter a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, a parttól mintegy 300 méterre zuhant a tóba. A gép kétfős legénységét egy közelben tartózkodó hajó mentette ki. MTI/Vasvári Tamás