A békébe invesztálhat Afrikában Németország

Gauck jelenleg négynapos látogatáson tartózkodik Nigériában, ahol Onyeama külügyminiszterrel a Németország és Nigéria közötti gazdasági  kapcsolatok élénkítéséről és a terrorizmus elleni harc hatékonyabb összehangolásáról tárgyalnak.

A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a két ország együttműködését szándéknyilatkozatokkal, sőt akár konkrét gazdasági megállapodásokkal is szorosabbra tudják fűzni a lagosi látogatás végére.

Kifejtette, hogy szerinte Nigéria mezőgazdasági területen nyújthatna támogatást Németország számára, mind szakértelem, mind exportcikkek terén.

A németek viszont segíthetnének az ország iparosításában, és a gazdaság diverzifikálásában, amire Nigériának az alacsony olajárak miatt most nagy szüksége van, hiszen gazdasága jelenleg szinte kizárólag a fekete aranyra épül.

A kitűzött céloknak megfelelően a megbeszéléseken részt vesznek a nigériai kereskedelmi vezetők, és az agrárszektor kulcsszereplői is.

A másik fontos tárgyalási pont a terrorizmus elleni együttműködés fokozása volt, ami az afrikai ország számára, a globális veszély mellett, lokális kihívást is jelent. Nigéria északkeleti régióiban mindennapos a szélsőségek  jelentette fenyegetés.

Onyeama ebben a kérdésben konstruktívnak és segítőkésznek nevezte a németeket, akiktől azt reméli, hogy további lényeges stratégiai támogatást tudnak majd nyújtani a konfliktusok megelőzésében és leküzdésében.

"Ha nem is lesz képes többletsegítséget nyújtani, az már önmagában fontos, hogy leüljünk és meghatározzuk azokat a területeket, amelyekben Németország egyáltalán a segítségünkre lehet"- emelte ki a külügyminiszter.

"Eddig azonban nem lehet okunk panaszra, mert Németország roppant segítőkész" - tette hozzá Onyeama.

Láthatjuk, hogy az utóbbi időben a németek egyre intenzívebben fordulnak a külföldi piacok felé - gondoljunk csak az újonnan megnyíló iráni lehetőségekre - de az afrikai puhatolódzásnak a gazdasági expanzión túlmutató okai is lehetnek.

Egy gazdaságilag stabil Afrika ugyanis az Európa felé irányuló migráció leghatékonyabb ellenszere lehet, így könnyen elképzelhető, hogy a német segítőkészséget, akár a szerényebb profittal kecsegető megállapodások elfogadása árán is, ennek megteremtése mozgatja. Épp ezért, a jövőben érdemes lesz figyelemmel kísérni az afrikai fejleményeket.