A bevált kormányzati recept: homályos célokat fűszerezzünk 800 millióval

Szilágyi György hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a napokban jelent meg az a kormányhatározat (1707/2015.), amely a sport szempontból jelentős összeg, 800 millió forint átcsoportosításáról rendelkezik – amely összeg forrása a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalék – hangsúlyozta a politikus.
 
Az átcsoportosítás kedvezményezettje 150 millió forint erejéig az MLSZ, illetve 650 millió forint erejéig a minisztérium, az Emmi esetében ennek az összegnek a 90 százaléka működési célú kiadásokra kerül átcsoportosításra – magyarázta a nemzeti ellenzék parlamenti képviselője.
 
Na, de most érkezik a már megszokott fideszes trükk, ugyanis Szilágyi György figyelmeztet: a kormányhatározat azonban arról nem rendelkezik, hogy konkrétan milyen működési célokra fordítandó ez az összeg, és arról sem, hogy pontosan milyen okok miatt nem volt elégséges az eredeti költségvetési irányzatban rögzített forrás az említett két kedvezményezett esetében.
 
Tekintettel arra, hogy az átcsoportosítás működési feladatokkal kapcsolatos, ezért joggal merül fel a kérdés, hogy mi indokolja az MLSZ esetében a mintegy kilenc, míg az Emmi esetében a több mint öt százalékos előirányzat-növelést? - világított rá egy újabb szemszögből erre a gyanús kifizetésre az ellenzéki képviselő. Erre a kérdésünkre is minél hamarabb választ várunk a kormányzattól – közölte.
 
Szilágyi György kiemelte azt is, hogy a kormányhatározat szerint az egyszeri juttatást a kedvezményezetteknek egy év alatt fel kell használniuk, máskülönben vissza kell fizetniük kötelesek a forrást. Ugyanakkor a Jobbik számára az sem egyértelmű, hogy a nem kifejezett célhoz rendelt közpénz-felhasználást hogyan lehet szigorúan nyomon követni, ellenőrizni. Hiszen, nem lehet elkülöníteni ezt a 800 milliót a többi hasonló címkével ellátott összegtől.
 
A jobbikos honatya mindezekből megállapította: ismét azzal találkozunk, hogy a kormányzat homályosan fogalmaz meg finanszírozási célokat, amelyeknek ellenőrzése gyakorlatilag lehetetlen.
 
Ráadásul furcsa, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok is szárnyra kaptak a támogatás kapcsán – ismertette Szilágyi: hiszen a kormány korábban nyilatkozatokban cáfolta, hogy az MLSZ kapna ebből az átcsoportosított összegből, miközben a fent idézett kormányhatározatban ez szerepel, ugyanakkor annak sincs semmi nyoma, hogy ezt az említett összeget kizárólagosan a kézilabda szövetség számára biztosítanák.
 
Sok szempontból aggályos ez a történet – foglalta össze ezt a homályos ügyletet Szilágyi György.
 
Egy újabb példa 800 millió forint eltüntetésere.