A BKV elévült büntetéseket próbál behajtani

Egy facebookozó azt írta:

„A BKV egy semmiből előbukkant, négy éves, hiányos jegyzőkönyvű (nem aláírt) büntetést akar behajtani rajtam egy ezer éves diákigazolvány adatai alapján. Az egy dolog, hogy előbb harapnám le a kezem, mint hogy bliccelnék (mindig van bérletem), de ezt már csak úgy jogilag is hogy gondolják? Elévült az egész, ráadásul érvénytelen a jegyzőkönyv.”

A több éves pótdíj-követelések szinte mindegyike 2012 előtti, hiszen 2012-től a BKK intézte a követeléseket. Ott viszont leállították az elévült követelésekkel való zaklatást, mert többe került, mint amennyi hasznot hozott.

Az Index megkeresésére a BKV azt a választ adta, hogy az elévülés nem zárja ki az önkéntes teljesítést.

A hírportál által megkérdezett jogászok szerint a társaság arra a jogszabályra játszik rá, hogy ha a felszólító levél után küldenek egy fizetési meghagyást és azt 15 napon belül az utas nem vitatja, végrehajthatóvá válik, még akkor is, ha elévült, vagy épp csak valaki más bediktálta a pótdíjazott nevét.

Ha valaki fizetési felszólítást kap, mindenképp vegye át, mert ha nem teszi, egy idő után akkor is beáll a kézbesítési vélelem. Átvétel után kifogást kell emelni az Akácfa utcai pótdíjazási irodában, vagy postai úton, a kapott levél fejlécében megjelölt elérhetőségek valamelyikén.