A britek „többsebességes Európája” harmonizálható a „Nemzetek Európájának” gondolatával

David Cameron és Orbán Viktor csütörtöki budapesti találkozója kapcsán Kovács János az Alfahírnek kifejtette: Orbán Viktor mellett egyedül a brit kormányfő, David Cameron ellenezte mindvégig Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Emellett mindkét kormányfő bújtatott szerződésmódosítási kísérletként értékelte az Európai Unió föderalista irányba való terelését, mely részét képezte Juncker elnökjelölti programjának.

Cameron szövetségest keres Budapesten

Kovács emlékeztetett rá, hogy a „kevesebb Európát” hirdető brit álláspont egyértelműen a „többsebességes Európa” politikai programja, ahol az egyes tagállamok politikai akaratuknak, gazdasági fejlettségüknek és lehetőségeiknek megfelelően választhatnak, hogy – a közösen elfogadott uniós joganyagnak megfelelően – milyen szorosra fűzik az együttműködést a többi tagállammal, s melyek azok a területek, ahol a közösségi döntéshozatali szint – és a nemzeti hatáskörök átadása – helyett továbbra is a nemzetállami plénumot preferálnák. A politológus rámutatott: ez a gondolat közel áll a Fidesz által is hangoztatott „Nemzetek Európája” koncepcióhoz, s nem mellékes az sem, hogy – főként az új lengyel politikai vezetéssel – a magyar mellett a Visegrádi Együttműködés többi országában is kedvező fogadtatásra lelhet.

Az Iránytű Intézet politológusa szerint Cameron szövetségest keres a magyar fővárosban, és várhatóan a kormányfői találkozó témái is elsősorban ennek a stratégiai célnak lesznek alárendelve. Kovács János úgy véli, a brit javaslatcsomag középpontjában az egyre szorosabb politikai unióból és pénzügyi integrációból való kimaradási lehetőség (tehát a többsebességes Európa koncepciója), a nemzeti parlamentek döntéshozatali jogosítványainak megerősítése a szupranacionális szinttel szemben, valamint a brit jóléti rendszer visszaélésektől való megtisztítása állnak. Továbbá minden bizonnyal napirendre kerül még a migrációs válság értékelése és a főbb megoldási csapásirányok, illetve szó lehet a terrorizmus elleni harcról és a társadalmi integráció dilemmáiról is hallhatunk majd egy-egy üzenetértékű gondolatot. A találkozón a főbb témák megvitatása mellett valószínűleg szó esik majd aktuális nemzetközi kihívásokról, valamint kisebb jelentőségű megállapodásokra is sor kerülhet.

Orbán erősíthet a „véleményvezéri” szerepén

Kovács János megjegyezte: a britek „kevesebb Európája” vagy „többsebességes Európája” és a magyar fél által hangoztatott „Nemzetek Európája” gondolat – legalább az absztrakt politikai célokat tekintve – harmonizálható. Másrészt Orbán Viktor felmutathatja politikai ellenfeleinek, hogy téves az az álláspont, miszerint a magyar kormány politikai irányvonala, politizálási stílusa okán elszigetelődött a nemzetközi környezetben, illetve az EU-n belül. Sőt, Orbán az unió intézményes reformjának, illetve a migrációs válság megoldásának vonatkozásában elsőszámú stratégiai partnerként tűnhet fel, ami megerősítheti a magyar miniszterelnök elmúlt időszakban megalapozott „véleményvezéri” szerepét az EU-n belül. Mindemellett ha önmagában Magyarország támogatása nem is tűnik „perdöntőnek”, a Visegrádi Együttműködés országainak megnyerésével – mely célhoz a britek Budapesten keresztül közelebb jutnak – Cameron már komoly szövetségesekre tehet szert.

Jobbikos babérokra törhet a Fidesz

A politológus még egy közös pontra rámutatott: mind a brit konzervatívoknak, mind a Fidesznek érdeke, hogy a nemzeti szuverenitás és a nemzeti érdekek védelmezőjeként lépjen fel, s ekképp kifogja a szelet az euroszkeptikus politikai riválisok (az Egyesült Királyságban a UKIP, Magyarországon a Jobbik) vitorlájából.

Az Iránytű Intézet politológusa hozzátette: a Jobbik az a politikai erő, amelyik már jó ideje hangoztatja, hogy mind az EU-alapszerződések, mind Magyarország csatlakozási szerződésének egyes tételeit felül kellene vizsgálni, így könnyen előfordulhat, hogy a Fidesz – a politikai kommunikáció szintjén – ismét „Jobbikos babérokra” tör majd.

Jobbik: Nagy-Britannia egy európai nagyhatalmi szövetséges lehet

Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi bizottságának jobbikos alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: az Orbán-Cameron találkozó egy „ritka történelmi pillanatra” ad lehetőséget, amellyel élnie kell Magyarországnak és a magyar kormánynak. Gyöngyösi szerint Nagy-Britannia egy európai nagyhatalmi szövetségese lehetne Magyarországnak a nemzeti szuverenitásért folytatott küzdelemben. A közös ügyek közé sorolta a nemzeti parlamentek szerepének növelését, a bevándorlás ügyét, illetve az őshonos kisebbségek és a termőföld védelmét. Továbbá a Jobbik politikai vitanapot kezdeményez az Országgyűlésben az európai uniós alapokmányok és az ország csatlakozási szerződésének módosítása ügyében.