A farsang utolsó napjai

Már megkezdődött a mohácsi busójárás, amely a farsangi szezon végét jelzi számunkra. Vajon mit is jelent az ünnep és hogyan is ünnepeljük?

Farsangi szezon

Sajnos hazánkban sokszor tartanak farsangi mulatságokat a böjti időszakban, mert sokan nem tudják, hogy mettől meddig is van ennek az ideje. A hagyomány szerint vízkereszt napjától, vagyis január 6-tól egészen hamvazószerdáig tart, mely idén február 10-én köszönt be. Bár az alig egy hónapos időszak alatt a télbúcsúztatásé és a víg mulatozásé a főszerep, a régi közösségek rendszerint a farsang utolsó napjait ülték meg, akkor finomabbnál finomabb ételeket készítenek, és a közösség összefogásával elégetik a telet jelképező bábut. Igaz, hogy a farsang szó nem magyar eredetű, de a megőrződött szokások, a régi télbúcsúztatók a legősibb hagyományainkat őrizték meg. Nem is beszélve a különleges öltözetről, amely a régi táltos ruhákra emlékeztet bennünket.

Régi ruhák

Hazánkban a leghíresebb farsangoló szert Mohácson tartják, ahol birkabőrbe bújt maszkos figurák járják az utcákat. Régen azonban nem ilyen ruha volt az általánosan elterjedt, a budapesti Néprajzi Múzeumban őrzött busó ruhák nagyban hasonlítanak a székelyföldi kibédi farsangi gúnyához, vagy a mohai tikverőzőkéhez: színes szalagok csüngenek le a felső köpenyről. Hasonló ruhát találunk a szibériai és a mongóliai sámánok között. Vajon véletlen lenne a ruhák, az ősi szokások egyezése?

Régi szokások

Egész farsang idején sokan álarcot viseltek. A fiatalok ezen kívül különleges ruhát, jelmezt öltenek, abban járták végig a falvak utcáit, köszöntőt mondtak, hogy ebben az évben is jó termésük legyen a gazdáknak, vagy elkerülje őket az állatvész, esetleg az aszály. A fiatalok jutalmul ételt, cukrot vagy fánkot kaptak a háziaktól. Előfordult, hogy dramatikus játékokat adtak elő a falu életéből, vagy éppen egy lakodalmas jelenetet elevenítettek fel. Ma talán a legismertebb ilyen játék a mohácsi busójárás, ahol a fiatalok báránybőrbe bújnak és maszkot húznak fejükre, ezzel az ijesztő jelemezzel próbálják elzavarni a telet. A farsang jellegzetes étele a fánk, illetve a disznótoros, ezekkel kínálják meg a háziak a vendégeket, de a manapság elszaporodó fesztiválokon ezekből a finomságokból kaphatunk ízelítőt.