A Fidesz a házszabályt is vidáman megszegi, ha érdeke úgy kívánja

A Fidesz politikailag kellemetlen helyzetbe került volna, ezért inkább házszabályt szegett.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a bizottságnak 30 napja lett volna az előterjesztés tárgysorozatba vételéről dönteni, a testület hétfői ülésén azonban szándékosan, "egyértelműen politikai megfontolásból" nem vették napirendre sem a javaslatot. Hozzátette: az ülésen időhiányra hivatkoztak.

Emlékeztetett arra, hogy javaslatuk az alaptörvényben rögzítené "azt a passzust, amelyet a Fidesz októberben 5 milliárd forintért, népszavazással szeretne meghozni". A Jobbik javaslatának támogatásával okafogyottá vált volna a népszavazás, de "a Fidesz politikailag kellemetlen helyzetbe került volna" - magyarázta.

Az ellenzéki politikus kérdésre elmondta: hecckampánynak, a kormány népszerűségét növelendőnek tartják a kvótareferendumot. Mint mondta, a népszavazással sok pénzt költenek el arra, ami egyébként is teljesen egyértelmű, hogy az emberek nem szeretnének kötelező betelepítési kvótát.

A kötelező szülőtartás tervezett változtatásáról kérdésre válaszolva elmondta, azt "politikai atombombának" tartja. Mint mondta, jelenleg is van lehetőség arra, hogy a rászoruló szülő jogi úton kérje gyerekétől a tartást. A változtatás lényege azonban az, hogy a jövőben a szülő hozzájárulása nélkül is beperelhesse a gyereket a szülő ellátásában résztvevő szomszéd, valamint az állami, egyházi intézmények.

Megjegyezte: a javaslat "messzire viszi a perelhetőség kategóriáját a szülő beleegyezése nélkül", és azt teszi egyértelművé, hogy a kormány ki akar vonulni az idősek eltartásából.