A Fidesznek hála, 14 évvel megúszhatja a trafikos lány gyilkosa

Egy rendkívül súlyos fideszes mulasztás miatt a fiatal trafikos lány gyilkosa akár 14 évvel is megúszhatja.

A politikus emlékeztetett: az elmúlt ciklusban már két alakommal is felhívta a fideszes többség figyelmét a Büntető Törvénykönyv azon tejesen értelmetlen és magyarázhatatlan szabályára, mely szerint a 20. életévét be nem töltött személy életfogytiglani szabadságvesztésre nem ítélhető.

 Apáti István információi szerint a trafikos lány gyilkosa az elkövetés pillanatában még nem töltötte be a 20. életévét, így legfeljebb 20 évre ítélhető. Az egyharmados kedvezmény figyelembevételével pedig akár 14 év után, 35 évesen már újra szabadlábon lehet. Hozzátette: egy ilyen gyalázatos tettért, egy fiatal lány brutális legyilkolásáért, ez a büntetés gyakorlatilag a nullával egyenlő.

A politikus kitért továbbá arra is, hogy a soproni lövészklubban kettős gyilkosságot elkövető fiatalok, pontosan ugyanebből az okból kifolyólag úszták meg az életfogytiglant.  Apáti István ezért azt kérte a kormánytól, hogy a Btk.-ból azonnali hatállyal kerüljön ki az említett, még a Kádár-rendszerből ott maradt passzus.

A Jobbik továbbra is fenntartja azt a programpontját, miszerint megfelelő szakmai és társadalmi viták után és a vonatkozó nemzetközi szerződések módosítását követően, ügydöntő népszavazás eredményeként, meg kellene teremteni a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét.

Halálos csapdákká válhatnak a trafikok

Ander Balázs a Jobbik országgyűlési képviselője szerint a múlt héten, egy fiatal lány sérelmére elkövetett trafikos gyiloksággal kapcsolatban felmerül az Országgyűlés felelőssége is.

A politikus kiemelte: a dohányboltokra vonatkozó jelenlegi szabályozás miatt az országban működő sok ezer trafik bármelyike halálos csapdává válhat. A minimálbérért alkalmazott eladók rettegve várják, hogy mikor rabolják ki őket, a bevétel mellett elvéve az életüket is.

A Jobbik azt kéri, hogy a trafikok esetében jelenleg kötelező sötétítő fóliák használata azonnali hatállyal kerüljön ki a törvényből. Ander Balázs nehezményezte, hogy egy ilyen eset után Lázár János kancellária miniszter még mindig rendőrségi hatástanulmányokra vár.

Ander Balázs azt kérte továbbá a kormánytól, hogy a bűnözőket odacsalogató sötétítőfóliákat eltávolító trafikosokat ne büntessék meg.