A földadó ellen tiltakozik a Jobbik

Demeter Pál emlékeztetett: a földadó kivetésének lehetőségét az idénre vonatkozó adótörvények múlt évi módosításával teremtette meg a parlament, melynek nyomán az elmúlt hónapokban számos nyilatkozat látott napvilágot arról, hogy eddig mennyi önkormányzat élt az új adóztatási lehetőséggel. Majd ismertette, hogy Hajdú-Bihar megyében melyek azok a települések, amelyeken már kivetették a gazdákat sújtó pluszköltségeket: Balmazújvárosban évi 300 forintot, Hajdúhadházon évi 400 forintot, Hajdúnánáson 200 forintot kell fizetni aranykoronánként, míg Mikepércsen évente 10 ezer forint terheli a földtulajdonosokat hektáronként. A képviselő úgy tudja, hogy Hajdúböszörmény városában is a közeljövőben tervezi bevezetni az önkormányzat a földadót, amely ellen határozottan tiltakozik - olvasható a szebbjovo.hu-n
 
A Jobbik megyei frakcióvezetője példaként a szülővárosában bekövetkező negatív változásokat szemléltette: Balmazújvárosban a földtulajdonból származó bevételeket nagyobb részben a belterületi utak fejlesztésére, nem pedig a dűlők korszerűsítésére akarja fordítani az önkormányzat. Hozzátette: természetesen képviselőtársammal együtt hevesen elleneztük az új adónem bevezetését, hiszen a földadó az első lépés a föld elveszítéséhez, mivel annak a gazdának, aki nem tudja fizetni, jelzálog kerül a földjére, és ez később birtoka elvesztéséhez vezethet.
 
Kitért rá: a magyar gazdák eddig is adóztak, ugyanúgy fizetik a közterheket, mint bárki más – majd aláhúzta: a földadó ellen ideológiai alapon is tiltakozunk, mivel az szembefordíthatja a különböző társadalmi rétegeket, és kettős adóztatásnak minősül. A nemzeti ellenzék képviselője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az intézkedéssel egyre több magyar földterület kerülhet külföldi kézre, hiszen ha a magyar gazdák nem tudják finanszírozni a rájuk kirótt terhet, földjeik eladására fognak kényszerülni.
 
Demeter Pál úgy véli: a kormány az önkormányzati autonómia leple alatt valójában rákényszeríti az önkormányzatokat, hogy ilyen és ehhez hasonló plusz adókat vessen ki. Szerinte inkább lenne helyénvaló, hogy az önkormányzatok visszakapják a korábban elvett gépjárműadó 60 százalékát.
 
Elmondta még: a Jobbik a településadó lehetősége miatt korábban az Alkotmánybírósághoz és az ombudsmanhoz fordult, beadványuk jelenleg még elbírálás alatt van. Majd arra kérte az önkormányzatokat, hogy ne vezessenek be települési adót, ahol pedig már kivetették a földadót, ott töröljék el. Végül a kormánypártot szólította föl: ahelyett, hogy a magyar gazdák ellehetetlenítésén szorgoskodnának, semmisítsék meg a vonatkozó törvényt.