A galamblelkű francia atléta szerint fújolni náci dolog

Az aranyérmet a hazai közönség előtt versenyző Thiago Braz da Silva nyerte több ezer extázisban szurkoló brazil néző előtt. A közönség a vetélytárs Lavillenie ugrásai előtt nemtetszésének adott hangot, amelyről a 2012-es londoni olimpia bajnoka így nyilatkozott a Canal+ francia televíziónak a verseny után:

"Szerintem utoljára akkor láttunk ilyesmit atlétikaverseny, amikor Jesse Owens az 1936-os olimpián futott. Rettenetes, hogy ilyen a publikum egy olimpián."

A 29 éves fedettpályás világcsúcstartó nyilatkozata nagy vihart kavart az internetezők körében, sokan kritizálták a párhuzamért, így Twitteren kért bocsánatot kedd délelőtt.

"Elnézést kérek ezért a rossz összehasonlításért. Hirtelen felindulásból szaladt ki a számon, nem volt helyénvaló. Mindenkitől bocsánatot kérek"

- írta Lavillenie.

A színes bőrű amerikai Jesse Owens a Hitler vezette náci Németországban megrendezett ötkarikás játékokon négy aranyérmet nyert és vált az akkori Egyesült Államok ünnepelt hősévé.

Da Silva 6,03 méteres eredménnyel lett olimpiai bajnok, Lavillenie 5,98-cal végzett második helyen, míg a bronzérem az amerikai Sam Kendricksé lett, aki 5,85 méterig jutott.