A jelenlegi helyzetben csak a Honvédség tudja megvédeni az ország határait

A Jobbik szerdán Alaptörvény-módosítást kezdeményez azzal a céllal, hogy a Honvédség meg tudja védeni határainkat.

A Honvédség alkalmazásához az Országgyűlésnek kétharmados többségre lesz szüksége. A Jobbik azt üzente a kormánynak, hogy amennyiben érdemi megoldásban gondolkodnak, úgy számíthatnak támogatásukra. A radikális ellenzéki párt elnöke elmondta továbbá: nem díszszázadokra van szükség a határon, hanem a Honvédséget fel kell ruházni minden olyan emberi élet kioltásra nem alkalmas eszközzel és jogkörrel, amelyek lehetővé teszik, hogy a határra érkező migránsokat megállítsa és visszafordítsa.  

Csődöt mondott a kerítés

A kerítésre épített, fideszes kormányzati bevándorláspolitika összeomlott, a jelenlegi kormány képtelen megvédeni Magyarországot a migrációtól – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: a Jobbik a kezdetektől fogva elmondta, hogy ez nem lesz alkalmas megoldás, egész nyáron egy politikai termékről szólt a vita, miközben özönlöttek a bevándorlók az országba.

Magyarországnak, mind a környező országoknak, mind pedig Brüsszelnek egyértelművé kell tennie azt, hogy nem fogja átengedni határain az illegális bevándorlókat. Aki hazánk határaihoz érkezik, azokat Magyarország válogatás nélkül vissza fogja fordítani.

Konszenzusra kéne jutni

Vona Gábor azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy ne csak a nemzetbiztonsági kabinet ülését hívja össze, hanem a parlamenti pártok frakcióvezetőit és szakpolitikusait is, és a parlamenti pártok a bevándorlás kérdésében próbáljanak meg konszenzusra jutni.

Csak az elején vagyunk

A bevándorlási hullámnak csupán még az elején vagyunk, a folyamtok elemzései azt mutatják, hogy a jövőben tovább fog fokozódni és egyre durvábbá fog válni a migráció – hangsúlyozta a Jobbik elnöke. Úgy vélte továbbá, hogy jelenleg katasztrófahelyzet van Magyarországon, ami elsősorban államigazgatási, közbiztonsági és közegészségügyi kockázatot jelent.

Célország lehetünk

A politikus szerint, ha nem történik a jelenlegi folyamatokban változás, ha Magyarország nem lesz képes megvédeni a saját határait, akkor hazánk tranzitországból célországgá is válhat.

Vona Gábor fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Magyarországnak nem szabad várnia az összeurópai megoldásra. Álláspontja szerint azok úgyis túl későn születnek meg, és alkalmatlanok a probléma kezelésére.  Úgy látja: a kormány ugyan szavakban szintén ezen az állásponton van, ennek ellenére elfogadja azokat az európai megkötöttségeket, amik miatt nem kezelhető a jelenlegi menekültáradat. A mostani helyzetben pedig az ország érdekében túl kell lépni a nemzetközi kötelezettségeken, amennyiben pedig kormányon lennének, felvállalnák a vitát Brüsszellel.

Szerinte le kell számolni azzal, hogy a pártok vagy a sajtó humanitárius problémának állítják be a helyzetet. A bevándorlásnak vannak ilyen aspektusai - folytatta -, de a magyar emberek jelenlegi és jövőbeli humanitárius helyzetét is figyelembe kell venni. Vona Gábor azt is közölte, hogy délután Röszkére megy tájékozódni a helyzetről, jövő szerdán pedig tüntetést szerveznek a településre.